Recept kanelbullar ook wel korvapuusti, cinnamon buns of kaneelbroodjes genoemd
Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst bij de Scandinavian Embassy in Amsterdam koffie kwam drinken ontdekte ik deze goddelijke Zweedse kanelbullar. In Finland hebben ze iets dergelijks en worden het korvapuusti genoemd maar ook vind je deze heerlijke zoete broodjes onder de namen; cinnamon buns, cinnamon swirls, kaneelbroodjes. En in Nederland zou je deze broodjes een beetje kunnen vergelijken met Zeeuwse bolussen of suikerbrood maar dan beduidend minder zoet en met een heerlijke kardemom smaak.
Ondanks dat ik al een paar jaar geleden een heerlijk recept voor cinnamon buns op de blog gezet had moest en zou er een nieuw recept komen met deze variant. Want wat is nou het grote geheim van deze goddelijke zoete broodjes? Dat is dat ze niet zo zoet zijn en het gebruik van kardemompoeder. Yum! Ik heb er volgens mij weer een nieuwe bakverslaving bij;-)
Deze kaneelbroodjes zijn heerlijk voor bij de koffie, thee, een tussendoortje en wellicht af en toe ook voor het ontbijt. Denk bijvoorbeeld eens aan de Paastafel!
Recept kanelbullar (cinnamon buns)
Voor 16 stuks – voorbereidingstijd: baktijd: 12 minuten
- Voor het deeg:
- 400ml melk
- 100 gram suiker
- 14 gram gedroogde gist
- 5 gram kardemom, gemalen
- 1 ei
- 750 gram bloem
- Goede snuf zeezout
- 125 gram roomboter, in blokjes
- Voor de vulling:
- 150 gram zachte boter
- 150 gram suiker
- 15 gram kaneel
- Om het af te maken:
- 1 ei
- Doe de suiker bij de melk.
- Roer er vervolgens de gist door.
- Doe de bloem, ei, kardemom, zeezout en het melk mengsel in een keukenmachine en kneed/mix de ingrediënten in ruim 10 minuten tot een mooi deeg.
- Doe 125 gram gram blokjes roomboter bij het deeg en zet de machine nogmaals rustig aan voor 10 minuten. Totdat je een mooi, glanzend deeg hebt.
- Leg een schone, hete, vochtige theedoek over het deeg en zet dit voor ruim 60 minuten op een warme plek zodat het deeg kan rijzen.
- Ondertussen maak je de vulling door de zachte boter samen met de kaneel en suiker in een kommetje te doen en met een vork alles goed aan te drukken zodat je een bruin goed gemengd mensen krijgt.
- Strooi bloem over je werkplank en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 50 x 60 cm. Let hierbij op dat het deeg evenredig uitgerold wordt zodat er in het midden geen gaten ontstaan en de uiteinden niet veel dikker zijn.
- Bestrijk het deeg gelijkmatig met het vulling mengsel.
- Sla ⅓ deel van het deeg om naar het midden.
- Vervolgens sla je ook het overgebleven ⅓ deel om naar het midden zodat je 3 lagen hebt.
- Rol het deeg nog heel licht uit en snijd het deeg in ongeveer 16 stroken.
- Pak de stroken nu een voor een en draai het deeg in een spiraal door deze 6 keer in tegengestelde richting te draaien.
- Draai het deeg nu 2 keer om je hand (neem hierbij je vier vingers) en druk het uiteinde door het midden van het deeg zodat er een soort van knoop ontstaat.
- Plaats de cinnamon buns op een met bakpapier beklede ovenplaat en leg er een theedoek overheen. Zet voor 30 minuten weg op een warme plek om het deeg nogmaals te laten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Klop het ei in een kommetje en bestrijk de kanelbullar broodjes met het ei.
- Sprinkel over alle broodjes nog een beetje suiker.
- Plaats de ovenplaat voor 10 á 12 minuten in de oven totdat de kaneelbroodjes gaar en goudbruin zijn.
- Enjoy!
TIPS
Ga de tijdsduur van het kneden en laten rusten van het deeg niet inkorten. Deze tijd heeft het nodig voor het beste resultaat.
Vaak vind ik het lastig om een goede warme plek in het huis te vinden. Daarom doe ik de oven aan op de laagste temperatuur zodat de oven uiteindelijk een kerntemperatuur heeft van 30 graden. Hier laat ik het deeg dan rusten om goed te kunnen rijzen.
Kneed je het deeg met de hand? Tel er dan in ieder geval 5 minuten extra bij op. Kneed het deeg totdat je een mooi elastisch en glanzend deeg hebt.
Bekijk de instructie foto’s voor het in vorm brengen van de broodjes. Het belangrijkst is dit op je gevoel te doen. Hoe meer je erover nadenkt hoe lastiger het soms wordt is mijn ervaring.
Om het je nog wat makkelijker te maken heb ik er nu ook een video recept van gemaakt. Deze vind je hier.
De dag zelf zijn de broodjes toch echt het lekkerst. Maar heb je over dan kun je deze de volgende dag nog steeds goed eten. Bewaar de cinnamon buns dan in ieder geval in een goed afsluitbaar bakje.
Heb je de dag zelf niet veel tijd? Bereid het deeg dan alvast de dag ervoor.
Heb je dit recept gemaakt? Laat me dan hieronder in een ‘comment’ weten hoe het gegaan is. Meepraten op Facebook kan ook;-)