Benieuwd hoe je zelf een pan kan inbranden? Bekijk dan dit artikel “pan inbranden”, inclusief een instructie filmpje.
Waarom pan inbranden
Het kan je flink wat geld besparen om een mooie pan te kopen die je zelf moet inbranden. En waarom moet je zo’n pan dan zelf inbranden? Normaal gesproken word er in de fabriek een anti-aanbaklaag in de pannen aangebracht en voor deze behandeling betaal je dan ook. Merken als De Buyer bieden mooie plaatstalen pannen (en dus geen aluminium) voor een goede prijs aan maar dan moet je deze wel nog even zelf thuis inbranden. Op deze manier krijg je een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden. Je laat de olie een klein beetje afkoelen en wrijft deze met een stuk keukenrol in de pan. De resterende olie haal je met het keukenpapier weg.
Let op: de meeste pannen zijn van aluminium en daarmee hoef je dit niet te doen. Het gaat om de pannen die van plaatstaal worden gemaakt zoals de pannen van de Buyer. Dit zijn zware pannen die goed tegen hoge temperaturen kunnen. Als je deze goed hebt behandeld zijn ze perfect voor het bakken van onder ander pannenkoeken, stuk vlees en eieren. Je zal merken dat het eten werkelijk je pan afglijdt. Het nadeel is dat ze behoorlijk zwaar zijn en dat je de pannen met een beetje beleid moet gebruiken. Je wast deze af met de hand, geen schoonmaakmiddelen, slechts heet water. En na gebruik altijd een druppel olie met een stukje keukenrol inwrijven. Dus niet meer roken/inbranden. Als je dit goed doet is dit slechts eenmalig en heb je hier jarenlang plezier van. Het enige dat je hoeft te doen is de pan voor en na gebruik dis met een beetje olie inwrijven. De antiaanbaklaag wordt hier dan elke keer weer wat beter en dikker van. Elke keer dat je iets met de pan bereidt zal de pan iets verder worden ingebrand maar daar hoef jij zelf niet veel meer voor te doen.
Pan inbranden
Bekijk hier de instructie video, zoals ik deze plaatstalen pan heb ingebrand:
TIPS
Abonneer je gratis op mijn youtube kanaal om elke week als eerste mijn nieuwste video’s te ontvangen!
En op mijn blog vind je hier nog veel meer video’s.
H.J. van der Stege zegt
Hallo Ellen,
Ik heb een vraagje over het inbranden van een pan. Moet je de pan ook af laten koelen na de eerste keer inbranden voor je de tweede keer doet?
Stel je bakt een ei of braad een biefstukje, mag je deze omdraaien met een dun ijzeren spatel?
Stel de pan raakt wel in het sop (zeepwater) kun je hem dan gewoon weer inbranden en het is weer oké?
Het is een leuk en verhelderend filmpje.
Graag hoor ik van je.
Groet,
Hendrik Jan
Ellen zegt
Hi Hendrik Jan,
Dank voor je enthousiaste reactie op het filmpje! Over het inbranden: ik zet de pan altijd weg ingevet met een heel klein beetje olie. Op deze manier houd je roestvorming tegen. Dat is dan ook meteen de reden waarom ik nooit andere pannen in mijn zelfgebrande pannen zet omdat je hier toch eerder roest van krijgt in je pan. Dit komt meestal omdat zo’n pan dan toch nog net een druppel water ergens heeft en dit dan op de andere pan terecht komt. Dit zou ik dan niet snel doen ook niet om ruimte te besparen. Mocht je pan opgegeven moment toch een beschadiging hebben opgelopen dan zou ik even kijken hoe erg dit is. Als het echt niks voorstelt kun je het nogmaals inbranden maar in principe zal je met een borsteltje/borstelspons alles moeten weghalen en dan de procedure van inbranden opnieuw opstarten. Ik hoop dat je met bovenstaande info weer verder kunt! Groetjes, Ellen