I love carbs……. What about you? Vandaag lees je over mijn voedingspatroon, koolhydraten & brood bakken.
Masterclass I love carbs – alles over koolhydraten
Onlangs was ik uitgenodigd om een masterclass over koolhydraten bij te wonen. Omdat er de afgelopen jaren veel om te doen is (geweest) vond ik het interessant om dit bij te wonen. Deze masterclass vond plaats bij het Baking Lab aan de Linnaeusstraat 99 in Amsterdam.
Want zijn koolhydraten en dus bijvoorbeeld brood echt zo slecht voor ons als we soms denken? En kunnen we eigenlijk wel echt koolhydraat vrij leven? Op deze vraag en nog veel meer andere vragen kregen wij antwoord.
Koolhydraat vrij / koolhydraatarm eten
Het eerste waar we dan bij stil moeten staan is: “wat versta jij onder koolhydraat vrij eten.” Zelf denk ik dan eigenlijk voornamelijk aan het achterwege laten van brood, aardappelen, pasta en de rijst. Maar wist je dat er in bijna al het eten in meer of mindere mate koolhydraten zitten. En dus ook in groenten? Je kan dus eigenlijk helemaal niet echt koolhydraat vrij eten.
De hele enthousiaste en relaxte professor Frans Kok, die zich inmiddels al 50 jaar actief bezig houdt met voeding, liet ons aan de hand van veel technische gegevens zien dat we als mensen koolhydraten gewoon nodig hebben.
Wanneer je helemaal geen koolhydraten zou eten dan eet het lichaam op een gegeven moment z’n eigen spiereiwit op. En dat is iets wat we uiteraard helemaal niet willen. Maar even wat andere info van de professor:
Wat zijn koolhydraten precies
- Voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam
- Combinatie van koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O)
- In de cellen in het lichaam reageren de koolhydraten met zuurstof uit het bloed. Daarbij komt energie vrij = brandstof
Waar hebben we koolhydraten voor nodig
- Koolhydraten opgenomen in de vorm van glucose & fructose
- Glucose belangrijke brandstof voor het lichaam (rode bloedcellen, spieren) essentieel voor de hersenen.
- De Gezondheidsraad adviseert daarom dat bij volwassenen 40 tot 70 procent van alle calorieën door koolhydraten wordt geleverd.
Het beste koolhydraten eten door producten te kiezen:
Die goede voedingsstoffen leveren en een gezondheidswinst opleveren. Zoals: zaden (denk aan quinoa), bruine rijst en pasta, fruit & groenten met schil, volkoren granen zoals haver & tarwe.
Nederlanders halen de meeste koolhydraten uit:
- Niet-alcoholischedranken
- Suiker of snoep
- Zuivel
- Brood & graanproducten
- Aardappelen
De professor geeft aan dat er veel fabels worden verstrekt over koolhydraten zoals dat koolhydraten suikers zijn, dat je van koolhydraten dik wordt en dat koolhydraten daarom ongezond zijn. Want suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. En volgens de professor is een dieet zonder koolhydraten af te raden, ook als je wilt afvallen. Je lichaam laat zich namelijk niet zo makkelijk voor de gek houden en eet dan op een gegeven moment z’n eigen spiereiwit als energiebron op. En daarnaast geven de vezels een verzadigend gevoel.
I love carbs! – mijn voedingspatroon
Maar om een lang en ingewikkeld verhaal kort te maken houd ik het dit keer even bij mezelf. Ik ben gek op koolhydraten, vooral brood, en kan dan ook eigenlijk helemaal niet zonder. Wel heb ik dit het afgelopen jaar wat verminderd. We kregen een pup waardoor ik veel meer liep en ik ben nog ietsje bewuster gaan eten. Dit resulteerde in dat ik maar liefst 7 kilo ben afgevallen. Was ik er heel erg mee bezig? Nee! Maar misschien toch wel iets meer dan ik dacht. Want wat de professor ons uitlegde is dat wanneer je ook maar iets uit je voedingspatroon weglaat je sowieso automatisch al bewuster bent van wat je eet. En dat resulteert eigenlijk altijd in dat je wat afvalt.
Maar is dit blijvend en hou je dit dan ook vol in een langdurig voedingspatroon? Na het bijwonen van deze masterclass ging ik er toch nog even weer voor zitten om er over na te denken. Afgelopen jaar ben ik inderdaad wat koolhydraten gaan minderen en ben ik ook wat afgevallen. Maar ’s avonds bijvoorbeeld at ik ook vaker nog wat na het avondeten. Omdat ik gewoon niet voldoende een voldaan gevoel had en me vaak nog wat hongerig voelde. ik zei dan altijd tegen mijzelf dat dit niet zo erg was omdat ik tenslotte nog ‘geen’ koolhydraten bij het avondeten had gegeten. Maar uiteindelijk kreeg ik die dan toch binnen door middel van een paar beschuitjes, granola of een crackertje. En vaak met het verkeerde beleg erop.
Na de woorden van de professor ben ik toch weer wat meer koolhydraten gaan eten om voor mezelf het verschil te ervaren. En ik merk gewoon dat nu ik weer wat vaker wel aardappelen, pasta of rijst neem en overdag net een boterhammetje extra eet dat ik een voldaner en minder hongerig gevoel heb. En hierdoor houd ik het gewoon langer over de dag vol en snaai ik minder.
Brood als koolhydraatbron
Brood heeft veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Daarnaast is het ook een belangrijke koolhydraat- en eiwitbron. Volkorenbrood is de gezondste variant. Het is rijk aan voedingsvezel. En brood bevat B-vitaminen en mineralen. Brood bevat inderdaad zout, maar wel jodium.
Kijk op koolhydraten
Maar hoe kan het dan dat we toch het gevoel hebben dat koolhydraten niet goed voor ons zijn? Zelf denk ik dat we vooral voor de goede koolhydraten moeten gaan. Zoals je hierboven kan zien gaan de meeste Nederlanders vaak voor de verkeerde koolhydraten.
Daarnaast moeten we oppassen dat we er voldoende groenten, zaden en andere vezels naast blijven eten voor de juiste balans. Professor Kok geeft verder aan dat het namelijk niet zozeer het brood zelf is waar we dik van worden maar juist dat wat we er allemaal op doen. Het broodbeleg dus!
Ik merk dat ook bij mezelf terug. Knapperig en stevig brood vind ik echt super lekker alleen grijp ik toch nog regelmatig terug naar het ouderwetse beleg wat we allemaal van vroeger gewend zijn.
Maar hier ga ik nu voor mezelf nog een beetje meer verandering in brengen. Ik wil nu nog vaker voor gezond(er) broodbeleg gaan. Vind je het leuk als ik dat ook op de blog ga delen? Broodbeleg recepten die net weer even iets anders zijn? Laat me dat dan hieronder weten!
Mini cursus brood bakken
En naar aanleiding van onze workshop brood bakken ben ik zelf ook meteen weer in mijn eigen keuken aan de slag gegaan. Wat resulteerde in heerlijke makkelijk te maken pitabroodjes die even nóg gezonder zijn. Het recept hiervan komt er dan ook snel aan.
Wij mochten in ieder geval onze zelfgemaakte broodjes opeten voor de lunch. Het Baking Lab had er heerlijke gezonde gerechten bij gemaakt.
En nu we weten dat we koolhydraten en suikers gewoon ook nodig hebben kon ik dit heerlijke taartje natuurlijk niet overslaan, hihi!
Social media
Ik kreeg vooraf ook vragen van jullie over de koolhydraten via social media. Een vraag was over hoe het zit met koolhydraten en diabetes. Het kan dus inderdaad interessant zijn voor diabetici om op hun koolhydraten te letten. Maar ook hier geldt weer dat door op één onderdeel uit je voedingspatroon te letten je veel bewuster met eten omgaat en dit vaak resulteert in afvallen en dus in een gezondere levensstijl.
Maar kan je lichaam geheel zonder koolhydraten? De professor geeft aan dat wanneer je alle koolhydraten zou uitsluiten er ongeveer alleen nog maar water overblijft. Want ook in groenten en heel veel andere ingredienten zitten koolhydraten. Maar zou je alles weg laten? Je lichaam eet dan op een gegeven moment andere waardevolle stoffen in het lichaam op om te compenseren.
En op de vraag als je gezond brood wilt gaan kopen waar dan op te letten? In Nederland mag je de term “volkoren” alleen maar gebruiken als het product ook echt volkoren is. Bij mijn bakker staat er bijvoorbeeld bij vermeld dat het brood dan 100% volkoren is. En ook als je spelt brood wilt kopen ga dan voor de volkoren variant. En zuurdesem van rogge is inderdaad ook een gezonde keuze.
Jouw mening & ervaring
Wat is jouw ervaring met koolhydraten eten? Laat het me hieronder weten. Meepraten op Facebook kan ook. Ik ben erg benieuwd!
Deze blogpost is in samenwerking met de bakkerijsector en brood.net tot stand gekomen. Dit is een gesponsord maar eerlijk verhaal.
Ria Hendriksen zegt
DAnk je wel Ellen graag het bropdbrleg
Marije zegt
Ik zou graag gezonde vega broodbeleg recepten hebben die ook door kinderen lekker worden gevonden. En die haalbaar zijn om te maken in een gezin van 5 met twee werkende ouders 🙂
Wij eten nl wat minder vlees en hebben vlees ala broodbeleg afgezworen. Alleen zijn de kids sindsdien nogal ontevreden over de variatie aan gezond beleg…
Het linchtrommeltje blijft ook lastig om ze zelf wat andere lekkere dingen te kunnen laten maken voor de lunch die net zo snel klaar als brood en zonder te veel gedoe op te eten zijn.
Tips zijn dus welkom!
Miriam Fit zegt
Mijn dochter is vegan en daardoor ben ik ook meer geinteresseerd geraakt in vegan alternatieven voor kaas, want vlees en vis broodbeleg eet ik al heel lang niet meer.
Natuurlijk heb je allerlei pesto’s (zonder kaas) die je extra lekker kunt maken door er gehakte noten door te doen of wat knapperige stukjes groente.
Houmus en baba ganoush kan je ook verrijken met heel fijne paprika, gedroogde tomaten, augurkjes enz. Als je van pittig houdt, vergeet dan voor al gerookte paprika en/of piment niet.
Maar denk (vooral in de zomer) ook aan de vele soepen die koud vaak net zo lekker zijn als warm, dat zijn er meer dan je denkt, probeer maar uit.