Infusion thee van eetbare bloemen.
Voor degenen die mij al wat langer volgt weet dat ik graag in de natuur kom en zo nu en dan wel eens iets meeneem om thuis wat lekkers mee te maken. Zo ben ik elke herfst volop in het bos te vinden met mijn hond op zoek naar tamme kastanjes. Bekijk deze heerlijke kastanje recepten maar eens. Ook vind je in mijn kookboek de lekkerste tamme kastanje recepten!
Maar in paddestoelen en eetbare bloemen heb ik ook al lange tijd interesse alleen vind ik dit een stuk spannender. Ik ben wel het type dat zeker wilt weten het juiste te plukken en niet de kans lopen iets te verwarren met een ander giftig soort bijvoorbeeld. Wel durfde ik het al eens aan de duindoornbes te plukken omdat deze bijna niet te verwarren is. Maar nu ik het boek “Plant als medicijn” van Leoniek Bontje heb is de eerste stap gezet. Als kruidendeskundige richt zij zich met dit boek vooral op de geneeskrachtige werking van planten. Ze laat zien hoe makkelijk je je eigen geneesmiddelen van planten maakt. En juist die geneeskrachtige werking van planten vind ik zo interessant.
De tweede stap is ook daadwerkelijk een eetbare plant plukken. Als eerste plukte ik een aantal koolzaadbloemen die overal langs de weg staan. Ik gebruikte deze voor een heerlijke botersaus voor bij de gestoomde gnocchi met asperges. Het recept, inclusief foto’s vind je hier.
Vervolgens was ik aan de wandel en trof ik een bloemenzee aan eetbare bloemen aan. De paardenbloem herkennen we waarschijnlijk allemaal wel. Schijnbaar is alles van deze bloem eetbaar. De wortel, stengel het blad en de bloem. Paardenbloem zou goed zijn tegen blaasontsteking, maar ook heel goed voor de lever, galblaas en spijsvertering. Ook de rode klaver kom ik vaak tegen en heb ik al vaker goede verhalen over gehoord. Zo zou rode klaver eiwitten, mineralen en foto-oestrogenen bevatten. Goed voor het hormoonstelsel zijn maar ook voor de luchtwegen. Van beide plukte ik wat en nam deze mee naar huis om een infusion thee mee te maken.
Wanneer je een gewone thee maakt van eetbare bloemen dan gebruik je daar de gedroogde bloemen en/of blaadjes voor. Bij een infusion thee laat je het kokende water eerst enkele minuten afkoelen alvorens je de bloemen en/of blaadjes toevoegt. Op deze manier worden de bloemen niet bruin.
Zelf maak ik het liefst een hele kan van zo’n infusion thee. Ik begin deze warm te drinken en gaande weg drink ik de infusion ook op kamertemperatuur. Heerlijk vind ik dat.
En wat is de smaak van zo infusion thee van eetbare bloemen? Ik vind het eigenlijk wel heel erg lekker. Je proeft de natuur in haar puurste vorm. Je proeft echt het gras, de paardebloem etc. Wellicht vind je de eerste slok heel even wennen maar als ik me bedenk wat deze kruiden en planten allemaal voor werkingen hebben voor het lichaam ben je waarschijnlijk al snel om. Want wie kan ik het voorjaar niet een fijne boost gebruiken?
Infusion thee van eetbare bloemen
Voor 1 kopje infuusion thee – bereidingstijd: 5 minuten
- Gekookt water
- Verse, jonge paardenbloem
- Verse rode klaver, alleen de bloem en het eventuele blaadje wat vastzit aan de knop
- Extra: eventueel een zeefje
- Breng water aan de kook en laat voor een paar minuten afkoelen.
- Leg de bloemen in een hittebestendige kom of glas en schenk hier het licht afgekoelde kokende water over. Laat voor 10 minuten trekken.
- Zeef de infusion thee eventueel.
- Drink het drankje als thee of laat verder afkoelen en drink de infusie als koud drankje.
- Enjoy!
TIPS
Aan deze blogpost kan geen enkele rechten worden ontleend. Alleen bij een gezond en vitaal lichaam kan men uitgaan van een plant als medicijn. Bij reeds bestaande klachten etc. wend je je tot een arts.
Ook is deze blog niet bedoeld dat mensen zomaar gaan plukken. Bij interesse is het het beste om iemand te vinden die hier verstand van heeft en je het een en ander uit kan leggen.
Zelf zeef ik de infusie thee het liefst omdat er soms toch nog wel een klein insect tussen kan zitten.
Ken jij iemand die heel veel verstand heeft en ervaring met het wildplukken van eetbare planten, bloemen of paddestoelen in de omgeving van Haarlem, Hillegom, Vogelenzang, Heemstede, Bloemendaal of Aerdenhout? Laat me dit dan vooral weten!
Heb je ook deze heerlijke infusion thee van eetbare bloemen gemaakt? Laat me dan vooral hieronder in een ‘comment’ weten hoe het gegaan is. Meepraten op Facebook of Instagram kan ook. En tag mij met hastag #madebyellen als je een van mijn recepten hebt gemaakt. Dan kan ik zien wat er zo al van mijn recepten gemaakt worden, dat vind ik leuk!
Angela zegt
Wat leuk en interessant! Zelf heb ik een theewebshop alleen gedroogde bloemen, ook daardoor heb ik al veel geleerd over de goede eigenschappen van bloemen.
Jessica zegt
Oh, wat lijkt me dat een leuk boek! Ik ga er eens naar kijken. Kijk wel uit waar je plukt, ivm het spuiten van gif.
We hebben zelf een flinke tuin, inclusief een kruidentuin en daar pluk ik veel uit. Ik haal veel recepten uit het Duits, daar zijn ze er meer mee bezig heb ik het idee. Geniet nog lekker van je thee!