Sous vide recept: schorseneren met kastanjes, gebruinde boter en spekkruim
 
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
 
Auteur:
Aantal personen: 4
Ingredienten
 • 8 schorseneren
 • 80 gram roomboter
 • 4 kleine blaadjes gedroogde laurier
 • 2 plakjes gerookte ontbijtspek
 • 8 tamme kastanjes (gekocht of zelfgeraapt)
 • Klein handje verse kruiden, zoals platte peterselie
 • Zwarte peper en een beetje zeezout
 • Bakje melk om de geschilde schorseneren in te bewaren (tegen verkleuring)
Instructies
 1. Maak als eerste de gebruinde boter door een goede klont roomboter samen met de laurierblaadjes te verwarmen. Bak de boter al roerend totdat deze een diepbruine donkere kleur heeft. Het is niet de bedoeling dat de boter verbrand dus roer regelmatig en schraap de boter waar nodig van de bodem. Wanneer de gebruinde boter klaar is zet je het vuur uit en het pannetje even weg.
 2. Schil de schorseneren met een dunschiller en snijd de uiteinden die eventueel bruin zijn af. Halveer deze en leg in een badje met melk, dat helpt tegen de snelle verkleuring.
 3. Snijd de tamme kastanjes van boven in en pel deze. Als het lastig is om het vliesje eraf te krijgen dan laat je deze gewoon zitten.
 4. Vul de vacuumzakjes met een paar stengels geschilde, 2 gepelde kastanjes en een eetlepel gebruinde boter en een laurierblaadje. Seal de zakjes nu.
 5. Leg de gesealde zakjes in de met watergevulde sous vide en start het programma voor 25 minuten op 85graden. Wanneer de groenten klaar zijn dan haal je het zakje uit de sous vide en knip je deze open.
 6. Ondertussen bak je de plakjes spek op 220 graden in de oven totdat deze krokant zijn.
 7. Zet een grillpan op het vuur en geef de schorseneren en tamme kastanjes in enkele minuten nog een beetje kleur.
 8. Leg op een bord en schenk de achtergebleven sappen uit het zakjes over het gerecht.
 9. Maal het spek met een staafmixer tot kruim en strooi hiervan een beetje op elk bord. Maak af met nog een eetlepel van de overgebleven warme gebruinde boter en een beetje verse kruiden.
 10. Serveer meteen en enjoy!
Recipe by Made by Ellen at https://madebyellen.com/sous-vide-recept-schorseneren-met-kastanjes-gebruinde-boter-en-spekkruim/