Zelf kaasfondue maken.
Zelf kaasfondue maken
Hoe maak je nu eigenlijk zelf makkelijke, maar vooral ook heerlijke, kaasfondue. En wat kun je er nou goed bij eten? Dit en meer vertel ik je vandaag in deze post ‘zelf kaasfondue maken’. Lees je mee?
Kaas
Voor kaasfondue kun je verschillende soorten kaas gebruiken. Zelf gebruik ik hier graag de traditionele bergkazen voor zoals de emmentaler en gruyère. Dit zijn dan ook de meest voorkomende kazen voor een zelfgemaakte kaasfondue. Maar je kan hier ook nog een extra kaas aan toevoegen met weer net een andere smaak. Zelf heb ik er dit keer nog een 3e kaassoort aan toegevoegd en dat is de Appenzelles bergkaas. Ik gebruik dan van de verschillende kazen allemaal gelijke delen. Maar in principe kun je dus ook heel goed 2 kaassoorten, zoals de Emmentaler en de Gruyere (in gelijke delen) samen gebruiken.
En ook de sterkte van de kaasfondue kun je zelf bepalen door pittige of minder pittige kaas te nemen. Of je maakt er een combinatie van. Zelf vind ik het wel erg lekker als de fondue een beetje pit heeft. Dan heb ik het niet over scherp of heet maar over een wat sterkere smaak. Op deze manier blijf je, ondanks de ingrediënten die je erbij eet, de kaas mooi proeven. Zo heb je gruyère bijvoorbeeld in verschillende sterktes. Een iets pittige gruyère in combinatie met een milde Emmentaler geeft je kaasfondue een heerlijke smaak. Proef gewoon eens bij je kaasboer wat je lekker vindt!
Wijn
Je kan uiteraard een witte wijn uit de bergstreek de Savoie aan de kaasfondue toevoegen maar als je op zoek gaat naar een witte wijn uit deze streek kom je er wellicht achter dat je deze niet een, twee, drie vindt. Helemaal als je een savoie wijn wilt die niet te duur is. Zelf vind ik het namelijk een beetje jammer om een hele dure wijn voor je kaasfondue te gebruiken terwijl je de wijn ook nog aan de kook brengt. Je kan die goede fles witte wijn uit de Savoie streek dan bijvoorbeeld beter gebruiken om lekker bij je kaasfondue te drinken. Ik kies dan ook meestal voor een lekkere en frisse (Franse) wijn die ik nog thuis heb staan. Makkelijk toch?
Wat eet je erbij / welke groenten
Heerlijk zelf kaasfondue maken maar wat eet je erbij? Op de eerste plaats zorg je voor echt lekker en knapperig stokbrood.
En omdat een kaasfondue van zichzelf al zwaar is koop ik slechts een stokbrood voor 4 personen en vul ik de kaasfondue graag aan met verschillende groenten, zoals: bloemkool en broccoli (heel kort in heet water dompelen. Op deze manier zijn ze nog lekker knapperig), kleine tomaatjes, rauwe witlof maar ook stukjes aardappel zijn er heerlijk bij. En wat verder eigenlijk niet mag ontbreken is zuur. Zuur is een goede tegenhanger voor al dat vet en dat vindt je buik naderhand ook heel fijn. Hele kleine augurkjes en zilveruitjes zijn er dan eigenlijk ook een ‘must’ bij.
Kaasfondue opwarmen
Kun je een kaasfondue van te voren maken en opwarmen? Wanneer je je kaasfondue van te voren maakt kun je deze prima voor het serveren opwarmen. Wel moet je een beetje geduld hebben want de kaas heeft wel even nodig. En iets van extra witte wijn of een scheut water toevoegen maakt het wel makkelijker om de kaas weer mooi vloeibaar te krijgen. Maar is het ideaal? Om eerlijk te zijn vind ik de kaasfondue het aller lekkerst wanneer je deze klaar maakt en ook direct gaat eten. Manlief had er geen last van maar door het opwarmen en toch de kaas weer iets verdunnen werd de kaas wel heel iets korreliger/minder glad wat ik persoonlijk minder lekker vond. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik de enige was die dit vond. We zaten er in ieder geval allemaal heerlijk van te smullen!
Nou, laten we nu dan maar snel beginnen met het recept ‘zelf kaasfondue maken’ want ik word hier wel een beetje hongerig van………
- 40 gram roomboter
- 40 gram bloem
- 200 gram Emmentaler (zonder de korst en geraspt)
- 200 gram pittige gruyere (zonder de korst en geraspt)
- 200 gram Appenzeller (zonder de korst en geraspt)
- 475ml droge witte wijn
- ½ teentje knoflook
- Goede snuf nootmuskaat
- Goede snuf peper uit de molen
- Extra: fonduepan & vorkjes + warmtebron om de pan warm te houden
- Pak een pan met stevige bodem en laat hierin de boter smelten op het vuur.
- Klop met een garde de bloem door de boter en klop totdat de bloem helemaal is opgenomen door de boter en korrels begint te vormen.
- Schenk de witte wijn er beetje bij beetje bij en en breng net aan de kook.
- Doe er beetje bij beetje de kaas erdoor totdat alle kaas gesmolten is.
- Laat de kaas nu voor 5 minuten heel zachtjes op laag vuur pruttelen.
- Smeer de kaasfonduepan in met het halve teentje knoflook.
- Schenk de kaas nu in de fonduepan en maak af met een goede snuf nootmuskaat en peper uit de molen.
- Zet de kaasfondue nu meteen op de warmtebron om de kaas mooi vloeibaar en smeuïg te houden.
- Enjoy!
TIPS
En heb je eigenlijk helemaal geen zin om zelf een kaasfondue te maken maar heb je wel zin in een hele lekkere kaasfondue? Bekijk dan eens dit recept voor een wel hele makkelijke mini kaasfondue met mont d’or kaas (ook super lekker!).
HannaH zegt
Hi Ellen,
Goed recept! Nog een tip: als je met kinderen kaasfonduet en ze vinden de “wijnsmaak” niet lekker dan kun je de wijn (gedeeltelijk) vervangen door groentebouillon. Ook heel smaakvol, en blije gezichten.
Ellen zegt
Hi Hannah,
Dank voor de tip, leuk! Groetjes, Ellen