Rabarber recept en hoe te maken & koken
Rabarber recept – het rabarber seizoen is weer begonnen! Heerlijk om hier weer allerlei gerechten mee te maken maar hoe bereid en kook je rabarber precies en is dit moeilijk? Het antwoord kan kort en duidelijk zijn: nee, dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en rabarbercompote maak je werkelijk in een handomdraai.
Wat is rabarber
Rabarber is een groente (en geen fruit) dat lange groen/roze stengels heeft met grote groene bladeren eraan. Vaak zijn de bladeren er al afgehaald als de rabarber in de winkel of op de markt ligt. Jammer eigenlijk want het ziet er prachtig uit. Rabarber kun je voor heel veel gerechten gebruiken. Vaak wordt het voor zoete gerechten gebruikt zoals voor een crumble (suikervrij), taart of cake maar je kan rabarber ook voor hartige gerechten gebruiken zoals een rabarbercompote bij een stukje kip.
Het rabarberseizoen
Officieel loopt het rabarberseizoen van april t/m juli met mei als hoogtepunt. Maar doordat we nu veel beter in staat zijn om rabarber langduriger te kweken loopt het seizoen inmiddels in beperkte mate al vanaf maart t/m augustus. Het zal dan alleen in het voor- en naseizoen niet altijd van Nederlandse bodem zijn.
Rabarber bewaartips
Rabarberstengels kun je na aanschaf prima een weekje in de koelkast laten liggen. Wil je langer van rabarber genieten dan kun je de stengels in stukjes snijden en in de vriezer bewaren.
Rabarber bereiden, maken en koken
Met rabarber kun je veel dingen doen maar het makkelijkst is het om er een rabarbercompote van te maken. En dit is echt niet moeilijk. Met mijn basisrecept heb je in 20 a 25 minuten je eigen rabarbercompote gemaakt en deze kun je voor taarten gebruiken, muffins, crumble maar ook is deze heerlijk met een beetje yoghurt (en eventueel een beetje granola) of als toetje met slagroom. Je kunt de rabarber op deze manier voor ongeveer 2 a 3 dagen bewaren. Maar om eerlijk te zijn is deze bij ons met een dag al op.
Rabarber zuur
Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze rabarber niet zo heel lekker vinden omdat ze dit vroeger al kregen en dat het zo zuur was. Of rabarber zuur is heeft vooral te maken met hoe je deze bereidt. En onthoud. Het is geen fruit maar een groente dus van zichzelf ook niet super zoet. Voor mijn suikervrije crumble gebruik ik bijvoorbeeld helemaal geen geraffineerde suikers maar alleen een paar dadels. En zuur is deze heerlijke crumble zeker niet. Maar het is maar net wat voor een zoetekauw je zelf bent. Daarom heb ik het basisrecept in drie mogelijkheden verdeeld. Houd je helemaal niet van suiker dan doe je er niks door. Het sinaasappelsap maakt de compote al vanzelf iets zoeter. Houd je wel van een beetje zoet erdoor dan gebruik je 50 gram (riet)suiker en ben je meer een zoetekauw dan raad ik je aan om er 100gram suiker door te doen. Je kan ook beginnen met niks/een beetje en er eventueel later nog iets door doen als je het toch niet zoet genoeg vindt. En houd er verder rekening mee dat wanneer je de rabarbercompote met yoghurt eet de rabarber al zachter van smaakt wordt en door een taart zoeter.
Voor 1 pot rabarbercompote – voorbereidingstijd: 10 minuten – kooktijd: 15 minuten
Ingrediënten basisrecept rabarbercompote
- ongeveer 9 rabarberstengels
- Sap van 1 sinaasappel
- 1 theelepel vanille extract
- 50 gram (riet)suiker
Recept rabarbercompote
Snijd eventueel de bladeren en anders een klein stukje van de boven en onderkant af. Het slechte stukje zeg maar.
Spoel de stengels schoon.
Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 1,5 cm en doe in een grote pan.
Voeg het sinaasappelsap, de vanille extract en de suiker toe.
Zet de pan op het vuur en breng aan de kook.
Laat daarna met de deksel half open op de pan voor ongeveer 12 a 15 minuten zachtjes pruttelen. Of totdat de compote klaar is.
Roer tussentijds 1 a 2 keer even om. Wanneer je vlak voor het einde de compote nog iets te dun vind haal je de deksel van de pan.
Laat de rabarber compote afkoelen. Wanneer deze helemaal is afgekoeld (doe ik vaak op een schaduwplek buiten) kun je de compote in een glazenpot of goed afsluitbare bak bewaren.
Enjoy!
TIPS
Wanneer je compote niet zo roze uitvalt kun je daar zelf helaas weinig aan doen. De ene rabarberstengel geeft meer roze af dan de ander. Wel kun je bij het kopen van de rabarber wel opletten dat je een beetje de roze stengels eruit haalt.
Bij het snijden komt er wel eens een sliertje van de schil los te zitten. Snijd deze weg maar probeer de overige schil gewoon te laten zitten. Op deze manier behoud je zoveel mogelijk kleur in je compote.
Op zoek naar nog meer rabarber recepten? Bekijk dan eens deze post met 7x rabarber recepten.
Dit is de heerlijke rabarbercake met kokosroom