Recept voor pompoenpitten roosteren.
Gooi jij bij het schoonmaken, net als heel veel andere mensen, de pompitten weg bij het schoonmaken? Ik zeg: nooit meer doen!!
Niet om je te vertellen wat je moet doen maar omdat geroosterde pompoenpitten gewoon heel erg makkelijk te maken zijn en erg lekker;-) Ik strooi deze bijvoorbeeld heel graag over mijn geroosterde pompoen voor een knapperige bite. Maar als je een soep maak dan kun je ze daar ook op het laatst overheen strooien.
Als je pompoen in de oven roostert dan kun je de pitten heel makkelijk even mee roosteren, net zo makkelijk. En als ik bijvoorbeeld soep maak dan rooster ik de pitten eventjes in een pannetje. Op het moment dat het gaat knisperen en ‘knallen’ (net als bij popcorn) haal je deze snel van het vuur. Wanneer je de pitten in een afgesloten pot bewaard zijn deze ook heerlijk bij een biertje of een gekoeld glas wijn. Enne…… ook niet geheel onbelangrijk het is echt een klusje van niks.
Recept pompoenpitten roosteren
Voor pompoenpitten van 1 pompoen – voorbereidingstijd: 15 minuten – oventijd: ongeveer 40 minuten
- Pitten uit een pompoen
- ½ theelepel korianderzaad
- 1 theelepel oregano
- ¼ theelepel venkelzaad
- Peper en zeezout uit de molen
- Paar druppels olijfolie
- Verwarm de oven voor op 180 graden of rooster de pompoenpitten in de pan.
- Stamp de kruiden heel fijn in een vijzel.
- Kook de pompoenpitten in ruim water met goede snuf zout 20 minuten. Dep daarna droog.
- Leg de pompoenpitten vooraan op een met bakpapier bekleedde bakplaat of in een ovenschaal/braadslede en besprenkel met de olijfolie.
- Smeer deze in met de kruiden en breng op smaak met peper en zout.
- Plaats de plaat voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven of rooster de pitten voor een paar minuten op middelgroot vuur totdat deze knapperig en goudbruin zijn.
- Let op! Geen enkele oven is hetzelfde. Het veiligst is om na 25 á 30 minuten de oven even open te doen en te kijken hoe het met de pompoenpitten gaat. Schep deze eventueel een keer om en plaats terug als de pitten nog niet klaar zijn. Pas op dat de pitten niet verbranden.
- Enjoy!
TIPS
mocht je een klein beetje extra tijd hebben dan is de pompoenpitten vooraf in een pan met ruim water en een goede snuf zout 20 minuten voorkoken wel een aanrader! Met name als je de pompoenpitten gewoon zo uit de losse hand wilt eten of deze iets langer wilt bewaren. Het voorkoken van de pitten is wel een klein beetje meer werk maar ook wel echt lekkerder. Dep ze daarna droog en leg ze op de ovenplaat en smeer ze in met kruiden, olie en peper/zout.
Heb je dit recept gemaakt? Laat me dan hieronder weten hoe het gegaan is. Meepraten op Facebook kan ook.
Kijk hier voor nog veel meer pompoen recepten.
astrid zegt
Tip
Annemarie Magermans zegt
Misschien doe ik iets fout, maar ik vind het niet te eten. Eerst denk je, oh lekker, vervolgens zit je met een mond vol ‘hout’snippers die niet weg te krijgen zijn. Ooit zo meegemaakt?
Bedankt!
Annemarie
Ellen zegt
Hi Annemarie, Hahaha! Te grappig hoe je dit beschrijft. Of het aan je manier van bereiden ligt kan ik je niet zo zeggen maar een van mijn zussen is er ook niet gek van dus het zou zomaar kunnen dat het je ding niet is. Heb je de pompoenpitten wel goed krokant laten worden? Dat is namelijk wel een must. Fijne avond! Groetjes, Ellen
joy zegt
probeer het eens zoet: met suiker en kaneel. Erg lekker
Nelie zegt
ik ben dol op (gekochte pompoenpitten), even roosteren en smullen maar, maar zo roosteren uit de pompoen……bah……niet te eten…..krokant of niet…..nooit meer..
Ellen zegt
Hi Nelie,
Oh, jee! Geen beste ervaring dus;-( Moet je wel eerlijk zeggen dat ik de pompoen pitten nu voor het eerst weer gemaakt heb in een andere oven en dat de pitten echt wat langer nodig hadden. De tijd ging richting de 50 minuten. Hoorde zelfs van een vriendinnetje dat ze er zelfs een uur voor nodig had. En het lastige met deze pompoenpitten is dat de tijd wel echt veel uitmaakt. Heb je de pitten te kort dan is het inderdaad echt niet zo lekker. Doe je het te lang dan verbranden ze je. Dus mocht je het toch nog ooit eens willen proberen. Rooster de pitten dan goed goudbruin. Wellicht meer richting de 45 a 50 minuten en schep een keertje tussendoor om. Het maakt voor de smaak namelijk echt uit of de pitten lang genoeg geroosterd zijn. Anders krijg je niet het beoogde effect. Fijne zondagavond! Groetjes, Ellen
El zegt
De pitjes 20 minuten koken in water met een flinke snuif zout voor je ze gaat roosteren. Sommige doen het zo, anderen doen het anders. Ik kook ze eerst en mij kan het wel smaken hoor.
Ellen zegt
Hi Ellen,
Dank voor je bericht!
Had al een paar keer gehoord dat er inderdaad ook mensen zijn die de pitjes eerst in een ruime pan met water en goede snuf zout 20 minuutjes rustig koken. Was zelf nu toch ook wel benieuwd geworden en heb dit gisteren dan ook geprobeerd. 2 porties, op dezelfde manier gekruid, net zolang in de oven alleen was de ene helft voorgekookt en de andere niet. Om eerlijk te zijn vond ik het verschil van de 2 soorten pitjes in eerste instantie niet zo groot. Zeker als je de pitjes door een salade verwerkt. Maar de tweede dag vond ik het verschil juist veel groter en waren de pitjes die ik had voorgekookt lekkerder gebleven dan de helft die ik niet had voorgekookt. Als je dus de tijd hebt en je wil de pitjes gewoon zo los uit de hand eten of iets langer bewaren is voorkoken zeker een aanrader! Dank voor het delen Ellen;-) Groetjes, Ellen
Marian zegt
Dus geen pellen voor de pitten?
Ga het zo eens proberen
Mmm
Ellen zegt
Hi Marian,
Nee, pellen hoeft niet. Groetjes, Ellen
Tania zegt
Heerlijk! Ik heb ze 20 min gekookt, drooggedept en een uur op 150 graden in de oven, geen olie ofzo gebruikt, nadien snuifje zout! aan te raden!
Ellen zegt
Wat leuk Tania, klinkt goed! Groetjes, Ellen
Annelies zegt
Topper echt waar! Ik heb de kruidenmengeling wat aangepast: oregano/look/paprikapoeder/lookpoeder/bascilicum/zout/peper. Lang laten koken en ook 50 minuten garen.
Je moet wel houden van die “houterige” bite. Lekker als snack, morgen waarschijnlijk nog lekkerder in de soep…
Bedankt Ellen!
Ellen zegt
Wat leuk om te horen Annelies. Fijn weekend!! Groetjes, Ellen
Kitty zegt
Maar…. Eet je die dingen (de pitten) dus met schilletje en al?? Dat heb ik vooralsnog nooit helemaal begrepen en is een reden dat ik het nooit heb gemaakt, want ik dacht: je moet ze pellen (na bereiding) en dat is zo’n heidens karwei: láát dan maar :))
Dus mijn concrete vraag: je eet de geroosterde pompoenpitten mét het schilletje?
Ellen zegt
Hi Kitty,
Beide kan! Je kan deze zowel pellen maar dat vind ik zelf ook een hels karwei en doe dit dus niet. Maar als je de pitten lang genoeg weekt en daarna lang genoeg roostert kun je ze ook met schilletje eten. Je moet alleen wel van de smaak houden. Sommige noemen het een beetje hout smaak. Ik vind het lekker maar manlief heeft vorig seizoen teveel ervan gehad en vind de smaak niet meer zo lekker, haha! Fijn weekend! Groetjes, Ellen
Kim zegt
Heb ze vandaag gemaakt en wij vonden ze heerlijk op deze manier. Ongeveer 40 minuten op 200 graden op de bakplaat 🙂
Ellen zegt
Hi Kim, wat leuk om te horen, dank! Groetjes, Ellen
Hannie van Dijken zegt
Vanmorgen pompoenpitten geroosterd. Ging echt heel goed! Eerst 20 minuten gekookt, daarna gedroogd. Een sausje gemaakt en dat door de pitten geroerd. In de oven op 180 graden. Na 15 min omgeroerd. Daarna begonnen ze spontaan te knappen. Weer omgeroerd, daarna nog 10 minuten. Het knappen stopte, toen heb ik ze uit de oven gehaald. Ze waren prachtig bruin en lekker!
Ik heb nog wel een vraag:” hoe krijg je ze gemakkelijk schoon als je ze uit de pompoen gehaald hebt? Dat vind ik een heidens karwei!
Ellen zegt
Hi Hannie, wat leuk om te horen, dank! Meestal haal ik het meeste dat makkelijk gaat er af en laat ik de rest gewoon zitten. Dat schroeit in de oven vanzelf weg of wordt ook knapperig. Vind ik dus helemaal niet zo erg. Je zou de pitjes ook even kunnen schoon wassen en ze vervolgens droog te deppen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Fijn weekend;-) Groetjes, Ellen
Hanneke zegt
Ik ben vanmorgen aan de slag gegaan met een pompoen die ik nog had liggen (heerlijke pompoensoep gemaakt voor vanavond).
De pitten heb ik 20 minuten gekookt en vervolgens zo’n 50 minuten in de oven gedaan.
Er is wel een duidelijk verschil in pitten: pitten die van tevoren al best hard waren en pitten die toen zacht en dun waren.
Na het roosteren zijn de zachte pitten lekker knapperig, die pitten kan ik zo opeten. De harde pitten zijn nog harder geworden en die moet ik echt openmaken. Het omhulsel lijkt daarbij echt een stuk hout. Sommige zijn leeg maar de inhoud van andere pitten is heerlijk!
Een flinke klus maar ik ga de pitten als garnering gebeuiken voor de soep 🙂
Ellen zegt
Hi Hanneke,
Wat ontzettend leuk om te horen, dank je! Ik ben er ook nog niet helemaal uit hoe dat zit met die pitten. Ik ga het binnenkort ook nog een keer op een andere manier doen. Maar heb inmiddels al vele manieren geprobeerd en vind het zoals hierboven beschreven het lekkerst. Heb zelf ook een beetje het idee dat het met de pompoen zelf te maken heeft. De versheid etc. Ik houd je op de hoogte! Geniet vanavond maar lekker van je pompoensoep;-)) Groetjes, Ellen
Charlotte zegt
Ik ga het nu ook proberen. Mijn eerste keer. Echt te zot dat ik die vroeger altijd weggooide, maar wel een potje geroosterde pitten uit de winkel standaard in de kast heb staan. Mijn pompoen was wel heel groot (10 kilo), maakt dat een verschil in kook-of roostertijd?
Ellen zegt
Hi Charlotte, had je berichtje over het hoofd gezien, sorry! In principe hoeft het niet heel veel uit te maken. Maar zelf houd ik het altijd in de gaten. Zet de wekker iets voor de minimale tijd en check dan hoe het gaat. Schep het even om en proef er eventueel eentje. En van daaruit zet ik er elke keer weer een paar minuten bij op. Totdat ik ze lekker vindt. Wat wel verschil maakt vind ik is of de pompoen al wat ouder is of niet. Heb het idee dat de pitten dan ook minder lekker zijn. Ben benieuwd hoe het gegaan is! Groetjes, Ellen
Juna zegt
Ik wil ze juisthet erg zoud hebben .
Tip,? 🙂
Ellen zegt
Hi Juna,
Wat extra zeezout eroverheen strooien. Ook erg lekker! Groetjes, Ellen
claudia zegt
Kunnen de pitten en het vruchtvlees van álle pompoenen gegeten worden of zijn er ook die niet eetbaar zijn?
Ellen zegt
Hi Claudia,
Om eerlijk te zijn gebruik ik eigenlijk altijd de flespompoen! Er zijn natuurlijk allemaal verschillende pompoen soorten. Die in de supermarkten kun je sowieso allemaal eten maar de pompoenen bij de bloemist zijn allemaal slechts ter decoratie. Het lijkt me dat je de pompoenpitten van de eetbare pompoenen allemaal zou moeten kunnen eten. Nogmaals, heb het zelf nog niet geprobeerd maar het lijkt me in ieder geval de moeite waard om het gewoon eens te proberen! Houd je me op de hoogte hoe het gegaan is? Ben benieuwd;-)) Groetjes, Ellen
Esther zegt
Ether
Ellen, fijn om alle reacties te zien. Want inderdaad ik heb ze te vroeg eruit gehaald de eerste keer. En wat denk je? “Houtsnippers”! (hahahah) Ik ga ze weer doen en goed opletten dat ze ook weer niet verbranden. Kan me dit wel bedenken, ja! Ik kan niet wachten. Ik wist niet dat het zo makkelijk was. Wat ik vroeger deed met geroosterde pompitten uit pak was ze lichtjes roosteren en dan Tamari erop sprinkelen én geroosterde Nori zeewier. Als snack.. in plaats van zoute chips. Misschien een lekker idee voor iemand anders?
Ellen zegt
Hi Esther, dank voor je bericht! Ja he, kan me voorstellen dat het fijn is om alle ervaringen van andere te kunnen lezen. Dat vind ik zelf ook ontzettend leuk;-) En wat een leuke tip, dank je! Succes met de pompoenpitten! Groetjes, Ellen
Chris zegt
Gisteren voor het eerst gemaakt en onze kinderen zijn er zot van!
Alleen durfde ik het eerste halfnuur de plaat niet uit de oven halen want de pitten bleven maar poffen. Tips daarvoor of heb ik ze te lang in de oven gelaten?
Ellen zegt
Hi Chris,
Ik kan me niet herinneren dat ze in de oven echt gaan poffen. Dit gebeurd bij mij juist meestal wanneer ik ze in een pannetje pof. Dat is dan voor mij het moment dat ik ze er ook uithaal. Hoe lang had je ze in de oven gedaan? Groetjes, Ellen
Jelly zegt
Hallo Ellen Net een pompoen schoon gemaakt en de pitten eruit gehaald ,een half uurtje in de oven om te drogen maar nu,om te roosteren weet ik niet wat de beste temperatuur is ?
Groetjes Jelly
Ellen zegt
Hi Jelly, wat leuk dat je pompoenpitten gaat roosteren! Net onder de titel ‘recept’ vind je de oventemperatuur. Ik houd 180 graden aan. Succes! Laat je me weten hoe het gegaan is? Ben benieuwd! Groetjes, Ellen
Jelly zegt
Hallo Ellen
Lekker aan het roosteren gegaan de helft gekookt toen alles geroosterd.
De gekookte vinden wij het lekkerst ze zijn knapperiger de niet gekookten blijven wat taaier.Volgende keer doe ik er alleen zout op omdat de kruiden die ik had gebruikt wat waren verbrand.Een lekker snackje bij onze zelfgemaakte wijn.
Groetjes Jelly
Helderweirt anne zegt
Heb juist pitten geroosterd maar niet 20′ gekookt…. toch maar doen volgende keer (heb je hele blog gelezen). De smaak is goed maar de pitten zijn erg klein. Is een rijpere pompoen beter? Dan zijn de pitten waarschijnlijk groter en smakelijker of juist niet? Ze zijn dan misschien te hard. Ik koop nog een pompoen…. en houd je op de hoogte.
Mvg,
Anne H.
Ellen zegt
Hi Anne,
Het zou met deze pitten gewoon moeten kunnen hoor maar inderdaad met een grotere pit heb je natuurlijk meer ‘body’. Ben benieuwd hoe het ene volgende keer gaat. Leuk dat je me op de hoogte wilt houden. Fijne dag! Groetjes, Ellen
Nienke / Drumles Den Haag zegt
Grappig. Ik ga het zo proberen met de pitten van mijn spaghetti pompoen. Hopelijk lukt het 🙂
Ellen zegt
Hi Nienke,
Wat leuk, ben benieuwd! Groetjes, Ellen
Maya zegt
Hallo Ellen,
De pitjes komen hier net uit de oven. Best lekker, het ene pitje mss wel iets houteriger tov het andere pitje, maar niet zodanig dat het storend is. Ah neen,m’n bakblik is al half geslonken 😉 Ga ik zeker nog maken!
Rob Plugboer zegt
Beste Ellen,
Pitten schoongemaakt en 20 minuten gekookt.
Daarna gedroogd en met olijfolie en kruiden omhuld.
Pitten in oven op 200 graden eerst 15 minuten, vervolgens nog eens 11 minuten geroosterd.
Pitten toen mooi van kleur, maar heel houtig en echt niet geschikt om te gebruiken….
Maartje zegt
Hoi Ellen, ik had de pitten ongeveer een half uur gekookt. Een nacht laten drogen op een handdoek. In gesmolten kokosolie met chilipoeder, komijn, zout en beetje kaneel. Daarna op een bakblik op 150 graden. Na 5 minuten begonnen ze als een gek te “poppen”! Toen heb ik het nog even aangekeken maar vrij snel daarna eruit gehaald en laten afkoelen. Ik vind ze heerlijk!! Ik denk dat het koken vooraf veel doet met de smaak….
Groet,
Maartje