Pavlova met peer, pecannoten & karamel
Alhoewel de pavlova anders doet vermoeden kan iedereen dit recept maken. Het is juist een heel makkelijk recept waarmee je hele hoge ogen kan gooien. Het enige wat echt van belang is bij dit feestelijke toetje is dat je een goede mixer hebt om eiwitten mee te kloppen en dat je de aanwijzingen nauwkeurig opvolgt. Deze pavlova met peer, pecannoten & karamel is een heerlijk winterse pavlova. Wanneer je deze extra feestelijk wilt maken maak je deze af met een beetje granaatappel en verse muntblaadjes.
Voor 6 à 8 personen – voorbereidingstijd:15 minuten – oventijd:50 minuten – rusttijd: 1 uur
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- Mespunt zout
- 1 theelepel witte azijn
- 220 gram fijne tafelsuiker
- 75 gram pecannoten, grofgehakt
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 4 eetlepels maple syrup
- Scheutje slagroom
- 1 volle theelepel citroensap
- 500 ml slagroom, stevig geklopt
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1 iets wat stevige peer, in dunne plakjes gesneden
- Evt. granaatappels en verse muntblaadjes voor garnering
Recept pavlova met peer, pecannoten & karamel
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Splits de vier eieren een voor een in een vetvrij schaaltje.
Doe de eiwitten samen met een theelepel azijn in een vetvrije kom of keukenmachine. Zet de elektrische mixer/keukenmachine zachtjes aan en voeg meteen terwijl de machine draait een mespunt zout toe.
Klop totdat je zachte pieken hebt (ongeveer 4 minuten) en voeg dan heel rustig elke keer een eetlepel suiker toe terwijl de keukenmachine aan staat. Voeg pas de volgende schep toe als de suiker helemaal opgenomen is. Dit kan evt. in stand 2 maar niet harder.
Klop totdat de eiwitten goed stijf en glanzend zijn. Wanneer je de kom kan omkeren zonder dat de eiwitten eruit vallen is het klaar. Stop dan ook meteen anders zakken de eiwitten juist weer in.
Teken 2 rondjes zo groot als een boterhambord op een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Verdeel met een eetlepel de eiwitten over de twee rondjes.
Maak met de bol van de lepel er een beetje pieken/relief in. Maak het vooral niet te netjes en egaal.
Zet de oven terug naar 110 graden (vlak voordat je het schuim in de oven plaatst).
Plaats de ovenplaat direct onder in de oven (anders kan de luchtigheid verloren gaan) en laat voor ongeveer 2,5 a 3 uur in de oven staan. Totdat de buitenkant hard aanvoelt maar de binnenkant nog zacht is.
In de tussentijd kun je de pecannoten karamel maken door de pecannoten in een pan te roosteren. Haal 1/3 van de noten eruit en voeg bij de noten in de pan de basterdsuiker toe en laat karameliseren. Voeg de vanille en maple syrup toe en laat alles zachtjes koken. Schenk een klein scheutje room toe en roer deze goed door. Wanneer de saus voldoende ingekookt is kun je een klein beetje citroensap toevoegen. Hier wordt de saus iets frisser van. Haal de pan van het vuur en laat (een beetje) afkoelen.
Klop de slagroom stevig met de poedersuiker.
Plaats een van de pavlova’s op een schaal en verdeel 2/3 van de slagroom over het schuim. Schenk de karamelsaus er overheen en plaats de tweede schuim hier voorzichtig bovenop. Schep hier de overige slagroom op en verdeel de peer. Strooi er de overige pecannoten op en maak eventueel af met granaatappel en verse muntblaadjes.
Serveer direct. En omdat de pavlova zo hoog is hoef je maar kleine stukjes te snijden.
Enjoy!
TIPS
Zorg ervoor dat de keukenmachine en schaaltjes voor het splitsen van de eieren schoon en vetvrij zijn. Na alles goed afgewassen te hebben smeer je alles in met een halve citroen en dit maak je daarna droog met een keukentissue. Op deze manier heb je de grootste kans dat alles vetvrij is.
Splits de eieren door middel van twee kleine kommetjes te gebruiken. Nadat je een ei gesplitst hebt schenk je het eiwit in een andere vetvrije kom. Mocht het splitsen dan een keer mislukken zijn niet al je eieren verloren gegaan.
Wanneer er toch eigeel achterblijft kun je deze heel snel met een eischaal of lepel eruit proberen te halen.
De oventemperatuur en tijd is een indicatie. Elke oven is anders en dus ook niet precies te zeggen. Het is dan ook gewoon een kwestie van proberen en goed in de gaten houden.
Houd de deur dicht totdat de droogtijd voorbij is.
Je kan het schuim ook een dag van te voren maken en bewaren in een goede lucht-afsluitbare doos. Invriezen kan ook.
Je kan het overgebleven eigeel gebruiken om bijvoorbeeld omelet te maken.
En als laatste: werk heel precies!
Geef een reactie