Kliekipedia het antwoord op voedselverspilling? – SIRE Campagne
Vandaag werd de nieuwe campagne van Sire gelanceerd om voedselverspilling in Nederland tegen te gaan. De aftrap hiervan ging gepaard met een mooi bedacht reclamespotje en de start van Kliekipedia. Made by Ellen was hierbij vanmorgen aanwezig en vertelt je er nu alles over. Incl. filmpjes, cijfers en een kritische noot.
Is een campagne tegen voedselverspilling wel nodig?
Als je de cijfers mag geloven, zeker wel. Wereldwijd wordt 1/3 van het geproduceerde voedsel niet geconsumeerd maar verspild. Dit komt neer op 1,3 miljard ton per jaar. In Nederland verspillen we tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo per jaar. Dat is wat er totaal in de gehele voedselketen verspild wordt van boer tot consument. Hiervan verspild de consument relatief het meest zelf met 38%. Jaarlijks gooien we per persoon gemiddeld 50 kilo aan voedsel weg en dat is in geld uitgedrukt ongeveer 150 euro per jaar. En dat zijn alleen wij, de consumenten. En 76% van de Nederlanders denkt minder te verspillen dan de rest van Nederland.
Wil je hier iets meer over weten? Zoals wat we vooral aan eten weggooien? In dit korte informatieve filmpje wordt heel duidelijk uitgelegd wat, wie en hoeveel op jaarbasis allemaal aan voedsel wordt weggegooid.
Maar hoe komt het dat we zoveel aan voedsel weggooien?
- Ten eerste gaan we vaak naar de winkel zonder boodschappenlijstje. 1 op de 5 gaat zonder lijstje de deur uit en we veranderen plannen vaak nog last-minute.
- We kopen teveel in en kopen te grote verpakkingen.
- We koken teveel. Zo wordt er het meest rijst en pasta weggegooid omdat we hier standaard teveel van koken.
- En we weten niet het verschil tussen TGT (Te Gebruiken Tot) en THT (Tenminste houdbaar Tot). Te gebruiken tot betekent dat je de datum op de verpakking dient aan te houden. Is deze datum verstreken dan is het ook echt beter om het product niet meer te consumeren. Staat er tenminste houdbaar tot. Dan is dit een adviesdatum tot wanneer je zeker weet dat het goed is maar kun je het makkelijk nog iets langer gebruiken.
Daarom deze SIRE Campagne
- 7 van de 10 mensen in Nederland is bereidt wat aan voedselverspilling te willen doen
- En 83% gelooft dat je van restjes iets lekkers op tafel kunt zetten
Met deze nieuwe grootschalige campagne wilt SIRE heel Nederland overtuigen om ook echt in actie te komen. Daarom de introductie van deze grappige reclamespot. Van allemaal kliekjes (oude bekende reclame fragmenten) een nieuw gerecht maken (een nieuwe commercial maken). Het idee van deze commercial vind ik zelf echt fantastisch gevonden, heel origineel.
Voedselverspilling gaat staatssecretaris Sharon Dijksma ook aan het hart. En ondanks dat ze haar oude brood roostert in plaats van dat ze het weggooit zegt ze zelf ook nog van alles te kunnen leren op het gebied van voedselverspilling en zijn alle tips & tricks ook meer dan welkom. Meesterkok Angélique Schmeinck kwam met de restjes voedsel koken en Ramon Beuk praatte alles aan elkaar.


Wil je het filmpje zien? Kijk dan hier:
Daarnaast is vandaag Kliekipedia gelanceerd. Een encyclopedie vol tip voor kliekjes. Je kan hier dus terecht voor informatie en inspiratie om je kliekjes op te maken maar je kan ook zelf je ‘leftover’ recepten uploaden zodat je hiermee wellicht anderen kan inspireren. Dit alles is nog maar een aftrap en er komt dan ook een vervolg.
Is deze Sire campagne & dus ook kliekipedia het antwoord op voedselverspilling?
- Persoonlijk vind ik het een fantastisch initiatief dat er nu een grootschalige campagne tegen voedselverspilling van start is gegaan. Met name om mensen bewust te maken dat we zelf als consument hier zo’n groot aandeel in hebben.
- Daarnaast geloof ik zelf in het feit dat veel mensen zich er best bewust van zijn maar niet zo goed weten wat met de restjes eten te doen. Daarom was ik zelf al van start gegaan met het schrijven van post en tips over hoe ik zelf met restjes eten om ga en wil ik je hiermee blijven inspireren. Want hoe leuk ik het delen van recepten ook vindt. Het gevaar van recepten opvolgen is dat er hierdoor ook eten blijft liggen en dat is nou net niet de bedoeling. Daarom heb ik nu ook een apart kopje met ‘food leftovers’ gemaakt en deze zal ik de komende tijd alleen maar meer leftover ‘recepten’ gaan uitbreiden. Dus houd de blog in de gaten!
- En wist je dat, naast dat het heel belangrijk is voor het milieu dat we voedselverspilling terugdringen, je ook op jaarbasis gemiddeld zo’n 340 euro per uithouden kan besparen door te stoppen met het weggooien van restjes? Een win-win situatie volgens mij.
Een kritische noot
Wel heb ik tijdens de campagne lancering een aantal kritische vragen gesteld over het feit dat er in de tv-commercial allemaal hele grote merken voorbij komen en deze ook als sponsors werden aangeduid. De angst die in mij opkwam was dat Kliekipedia straks door alle grote merken wordt gebruikt om hun eigen producten onder de aandacht te brengen. Zo van: “op zoek naar inspiratie voor je kliekjes? Gebruik 4 eetlepels mayonaise, 3 rookworsten of dit recept is gesponsord door deze supermarkt” etc. Ik zou het een hele gemiste kans vinden als we op een inspiratie platform recepten onder de aandacht gaan brengen waar weer allemaal verkapte reclame en ongezonde producten in zitten. Er is me meerdere keren op het hart gedrukt dat dit niet de bedoeling is en dat dit ook zeker niet gaat gebeuren.
De grote merken werden genoemd omdat ze samen met alle betrokken partijen afstand hebben gedaan van beeldrecht etc. voor deze campagne maar zijn geen sponsors. Want dit is wat deze campagne wel bijzonder maakt. Dat er heel veel verschillende partijen belangeloos hebben samengewerkt om tot dit resultaat te komen. Zo heeft ook het Voedingscentrum een grote bijlage geleverd aan de invulling van het platform. Ik hoop dan ook echt dat SIRE met het platform Kliekipedia mensen oprecht weet te inspireren. Want daar is waar het allemaal toch om draait? Consumenten inspireren met ideeën en tips om restjes op te maken waardoor we met z’n allen voedselverspilling tegen gaan?
En ja, ik geloof dat we met een grootschalige campagne meer bewustzijn kunnen creëren. Daarom besteed ik hier ook heel graag belangeloos (haha) aandacht aan. En omdat voedselverspilling een probleem is van ons allemaal vind ik het heel erg leuk om te horen hoe jij hiermee omgaat. Dus vind je het leuk om je verhaal te doen, heb je goede tips of andere ideeën? Laat het hieronder weten zodat we elkaar kunnen inspireren.
Bekijk hier de site van Kliekipedia.nl
Hashtag #kliekipedia
Liefs,
Ellen