Nog ongeveer twee weken en dan zijn de pruimen toch echt weer verdwenen. Dit is dus je kans om nog even pruimen in te slaan en er een heerlijke jam van te maken. Ik ben zelf altijd gek op de pure fruitsmaak van zelfgemaakte jam maar soms wil ik nog wel eens varieren en vind ik het lekker om de pruimenjam bijvoorbeeld iets kruidiger te maken. Daarom geef ik je dit basisrecept plus een paar variatiemogelijkheden.
Voor 4 jampotjes – voorbereidingstijd: 15 minuten – wachttijd: 4 uurtjes of 1 nacht – kooktijd: ongeveer 25 a 30 minuten.
Ingrediënten
Ruim 1 kg pruimen – 900 gram fijne tafelsuiker – sap van 1 citroen – 4 schone jam potjes (in vaatwasser of met sodawater gewassen). Voor een eventueel iets kruidiger jam: 2 kruidnagels – 1 volle theelepel kaneel – 1 volle theelepel vanille extract – rasp van een biologische citroen.
Recept pruimenjam
Maak de pruimen schoon en goed droog.
Halveer de pruimen in de lengte en verwijder de pitten.
Leg de pruimen in een grote schaal en strooi de suiker erbij. Roer alles goed door elkaar zodat al het fruit onder de suiker zit. Laat voor 4 uur afgedekt met huishoudfolie staan of 1 nacht (op deze manier ontstaat er een natuurlijke geleivorming waardoor je geen geleisuiker hoeft te gebruiken).
Steriliseer de potjes en deksels door deze in een grote pan met ruim water te leggen en aan de kook te brengen. Laat voor 10 minuten goed doorkoken. Maak goed droog met een hele schone doek.
Doe het pruimenmengsel, citroensap en eventueel de kaneel, kruidnagel, vanille en citroenrasp in een grote pan met dikke bodem en breng het aan de kook. Zet het vuur op middelmatig vuur en laat het alroerend voor 5 minuten koken. Verwijder nu de kruidnagels en laat voor ongeveer 20 minuutjes zachtjes verder koken.
Doordat je voortdurend roert zie je de substantie beetje bij beetje veranderen. Op een gegeven moment komt het punt dat wanneer je een beetje fruitmengsel op je houtenlepel hebt liggen dat het niet meer een gladde substantie is maar ribbelig wordt. Dit is het moment om het vuur uit te draaien. Wanneer je een keukenthermometer hebt kun je deze gebruiken en moet je in een half uur de 105 graden bereiken.
Laat de jam voor 10 minuten afkoelen.
Schep de jam in de potjes, sluit direct goed af en zet daarna meteen op z’n kop. Laat de jampotjes zo staan totdat de jam volledig is afgekoeld.
Plak een etiket op of hang een kaartje aan de jampotjes met de naam van de jam en wanneer deze gemaakt is. De jam kun je op een donkere en koele plek bewaren.
Wanneer je de potjes jam op een koele donkere plek bewaart kun je deze voor ongeveer 3 maanden bewaren. Mij is het alleen nog nooit gelukt om deze zo lang te bewaren:)
Enjoy!
Robbert zegt
Net gemaakt, even afkoelen nog en dan proeven!!!!! Ben benieuwd!!!
Marijke Pruijsers zegt
moet je de schil laten zitten ?
Ellen zegt
Hi Marijke, de schil laat ik inderdaad zitten. Het geeft een lekkere structuur aan de jam;-) Fijn weekend! Groetjes, Ellen