Goulash maken – Hongaars stoofvlees recept
Goulash maken – zodra het ook maar iets kouder of regenachtig wordt in Nederland krijg ik zin in warm eten met volle smaken. Eten waar je blij van wordt en waar je wel van wilt blijven eten. Comfort food dus! Deze goulash is zo’n heerlijk smaakvol gerecht. Je kan de goulash dik houden en met rijst eten of je verdund dit stoofvlees gerecht met een beetje water en je hebt een volle goulash soep. Heerlijk om met een paar stukjes stokbrood in te dopen.
Wat is goulash eigenlijk?
Maar wat goulash nou eigenlijk precies is daar zijn de meningen nogal eens over verdeeld. Goulash is van oorsprong het Hongaarse Nationale gerecht en is een soep. De sterk ingedikte variant (een vleesstoofpot) wordt in Hongarije een Pörkölt genoemd. Dit is wat wij meestal goulash noemen.
En wat zit er dan eigenlijk allemaal in zo’n goulash (Pörkölt)? In Hongarije kan dit sterk verschillen aangezien deze stoofpot ideaal is om je restjes mee op te maken. Er is dan ook niet een soort recept hiervoor en er wordt dan ook volop mee gevarieerd.
Hieronder vind je in ieder geval mijn variant voor goulash. Hier gooide ik afgelopen week op de verjaardag van mijn dochter hoge ogen mee. Naast dat de goulash ontzettend lekker is bereid je deze ook nog eens heel snel en eenvoudig. En terwijl je in huis bezig bent stooft het vlees op een laag pitje en verspreid de heerlijke geur zich langzaam aan door je hele huis. Enne, je kan goulash ook heel goed een dag van te voren maken. De smaken hebben dan ruim de kans gekregen om goed in te trekken. Laten we maar snel beginnen want ik word hier alweer hongerig van…….
Voor 4 tot 6 personen – voorbereidingstijd: 20 minuten – kooktijd: minimaal 2 uur
Ingrediënten
- 750 gram runderlappen, in grove blokjes gesneden
- 1,5 eetlepel bloem
- 2 uien, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 winterpenen, in blokjes gesneden
- 1 stronk bleekselderij, de stugge stukjes verwijderen en in kleine stukjes snijden
- 1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 4 royale eetlepels (Hongaars) gerookte paprika poeder (zoet)
- 1 a 1,5 eetlepel komijnzaad, fijngemalen
- 70 gram tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 1,5 liter vlees bouillon
- 4 a 5 aardappelen (afhankelijk van de grootte), geschild en in blokjes gesneden en onder koud water afspoelen
- Klein bakje zure room
- Volle hand platte peterselie, fijngehakt
- Eventueel rijst of stokbrood om erbij te serveren
Recept goulash maken
Zet een koekenpan met stevige bodem op het vuur en verwarm deze.
Doe het vlees in een kom en strooi de bloem erover. Zorg dat alle stukjes vlees bedekt zijn met bloem.
Schenk er een goede scheut olijfolie bij en bak in ongeveer 2 beurten een deel van het vlees rondom bruin. Doe de pan dan ook niet te vol want anders krijg je vlees geen mooie kleur.
Doe een glas water in de pan en zet heel even op het vuur zodat de restjes los laten van de bodem. Zet apart.
Pak een grote pan met hoge rand en stevige bodem.
Fruit hierin met een beetje olijfolie de knoflook, ui en rode peper.
Voeg de stukjes bleekselderij, wortel en laurierblaadjes toe. Roerbak al roerend voor enkele minuten totdat de groenten zacht beginnen te worden.
Doe de paprikapoeder en komijnzaad erbij en roer alles om.
Schep de tomatenpuree en het vlees erdoor.
Schenk de bouillon en de overgebleven restjes uit de pan erbij (hier zit juist veel smaak van het vlees in).
Breng zachtjes aan de kook.
Doe een deksel op de pan en laat een heel klein kiertje openstaan. Zet het vuur zacht en laat voor 1,5uur zachtjes pruttelen.
Wanneer je de goulash voor de volgende dag maakt dan doe je het vuur uit en zet je de pan op een koude plek (bijvoorbeeld goed afgesloten buiten) zodat het af kan koelen. De volgende dag zet je, een ruim half uur tot een uur voor serveren, de pan weer op het vuur. De blokjes aardappel erbij en laat je alles zachtjes pruttelen.
Serveer je de goulash dezelfde dag nog dan doe je de aardappelen erbij en zet je de dekstel weer op de pan. Je laat het dan nog voor een half uur zachtjes pruttelen.
Wanneer het vlees goed zacht en mals is dan is de goulash klaar. Voelt het vlees nog stevig aan dan laat je de pan nog iets langer op het vuur staan pruttelen.
Vlak voordat je gaat opdienen breng je de goulash op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Strooi er de fijngehakte peterselie overheen. Verdeel de goulash over kommen en schep eventueel een eetlepel zure room over de goulash. Dit maakt het nog net iets romiger en lekker fris maar is zeker niet nodig.
Enjoy!