Recept voor gezonde pita broodjes van volkoren speltmeel maken.
Na de masterclass die ik gevolgd heb over goede en slechte koolhydraten zit ik er helemaal in. Ik kies er nu nog vaker voor om ook mijn zelfgebakken brood extra voedzaam te maken. Daarom maakte ik deze pita broodjes met volkorenmeel in plaats van bloem. Je kan voor spelt kiezen maar ook voor tarwe of rogge. Het maakt niet uit wat je kiest als je maar voor het volkorenmeel gaat. Wanneer iets volkoren is dan is het gemaakt van de hele korrel waardoor het alle goede voedingsstoffen bevat en dus ook de voedzame bestanddelen. Dit maakt de pita broodjes niet alleen erg lekker maar ook nog eens gezond(er). En vind je volkoren toch iets teveel van het goede? Dan kun je ook voor meel of tarwemeel gaan. Bruinbrood wordt onder ander gemaakt met een combinatie van bloem en volkorenmeel.
En vind je het leuk om nog meer te weten te komen over hoe het precies zit met de verschillen tussen bloem, meel en volkorenmeel. Maar ook het verschil tussen gist en desem? Kijk dan eens hier!
De pita broodjes zijn wellicht net iets compacter en je zal hier wellicht heel even aan moeten wennen. Maar de smaak is erg goed! Ik vind het eigenlijk juist heel lekker dat zo’n broodje nu net wat meer ‘body’ heeft waardoor ik meer en veel langer een verzadigd gevoel heb. Zelf ook deze gezonde pita broodjes maken? Bekijk dan hieronder het recept.
Gezonde pita broodjes van volkoren speltmeel
Voor 10 pita broodjes – voorbereidingstijd: 10 minuten – oventijd: 20 minuten
- 500 gram volkoren speltmeel
- Klein handje patent bloem
- 7 gram gedroogde gist
- 1 eetlepel zeezout
- ½ eetlepel (riet)suiker
- 325ml lauw water
- Doe het speltmeel in een hele grote kom.
- Roer het zout erdoor.
- Strooi de gist en suiker in het lauwwarme water en roer totdat het is opgelost.
- Maak in het midden van de bloem een kuil schenk daar het gistmengsel in.
- Meng alles goed met bebloemde handen totdat zich een deeg vormt.
- Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
- Het makkelijkst is om een machine mer broodhaken te gebruiken maar met de hand kan ook.
- Maak een bal van het deeg en bestrooi met klein beetje bloem.
- Leg in een kom en dek af met huishoudfolie.
- Laat het deeg nu op een warme plek rijzen zodat het in 25 minuten kan verdubbelen in volume.
- Snijd het deeg in 9 à 10 gelijke stukken en maak er ronde bolletjes van.
- Druk het deeg nu plat en zorg ervoor dat ze wat groter worden zodat het deeg niet te dik blijft.
- Plaats de broodjes op een bakplaat en bestrooi beide zijden met een beetje bloem.
- Leg er een doek over en zorg ervoor dat het deeg ook ditmaal in volume verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Zet de ovenplaat met daarop het deeg in de oven.
- Bak de pita broodjes in ongeveer 12 minuten totdat ze gaar en goudbruin zijn.
- Haal het pita brood uit de oven en check de gaarheid door op de onderkant van het brood te tikken. Dit moet hol klinken.
- Haal de pita broodjes direct van de oven plaat en laat afkoelen op een rooster.
- Voor een handgemaakt effect en het nog iets luchtiger maken van je brood zet je een gaspit aan.
- Leg de broodjes hier heel kort aan beide zijden een voor een op totdat je de gewenste kleur hebt.
- Als het goed is zie je het pita broodje nog iets verder opbollen.
- Doe dit bij alle broodjes en laat een beetje afkoelen.
- Enjoy!
TIPS
met twee handen door met je linkerhand het deeg naar je toe te trekken en tegelijkertijd met je rechterhand het deeg van je af te duwen.
Laat het deeg bij een temperatuur van rond de 28 graden rijzen. Zet het deeg bijvoorbeeld in een voorverwarmde oven van 28 graden. Voor een vochtige atmosfeer kun je desgewenst ene bakje water erbij in de oven zetten.
Maak van het deeg bolletjes en druk deze plat in de vorm van een pitabroodje. Plaats tussen je handen en wrijf rond zodat de broodjes een mooie vorm krijgen en niet te dik worden. Je draait ze als het ware wat groter.
Ik gebruik voor de buitenkant van de pita broodjes voor het bakken ene beetje bloem. Dit geeft een mooi wit effect na het bakken en het smaakt wat mij betreft ook net wat lekkerder. Je zou hiervoor ook het Italiaanse semola kunnen gebruiken.
Kijk voor het ‘branden’ van de broodjes op de gaspitten even hier, incl. foto’s.
Bekijk hier het recept voor de kip gyros. Deze broodjes smaken hier erg lekker bij!
Maaike zegt
Hoi Ellen,
Ik heb er niet voor gestudeerd, maar net als bij tarwe heb je volkoren speltmeel. Speltmeel is net als bij tarwemeel een mix van bloem en meel.
Groet
Ellen zegt
Hi Maaike, nou zo zie je maar. Na de masterclass vind ik het ook nog lastig om goed uit te leggen want ik zie dat ik het niet helemaal correct verwoord had. Dank voor je feedback! Ik heb het aangepast en een link erbij gezet voor als mensen meer info willen over dit onderwerp want het blijft soms lastig met alle keuzes die er zijn. Fijne avond! Groetjes, Ellen
Maaike zegt
😊👍🏻Jij ook een zonnig en smakelijk weekend! (Je recepten zijn altijd heerlijk!)
Marieke Deseck zegt
Hallo! Heb je nog recepten om verschillende soorten volkorenbrood te maken? Ik vind er heel weinig terug op internet.
Bedankt!
Marieke
Ellen zegt
Hi Marieke, wat grappig dat je dat nou net nu vraagt. Gisteren stond ik in de keuken weer eens m’n eigen brood te maken. Merkte dat ik dit zo leuk vind dat ik dit wat vaker zelf wilt gaan doen. Wat voor een brood zou je bijvoorbeeld graag willen zien? En op basis van gist of een desem starter? Er gaat binnenkort dus in ieder geval wel wat komen. Hoop dat ik zaterdagochtend het een en ander op de blog kan zetten zodat iedereen er in het weekend mee aan de slag kan gaan. Groetjes, Ellen
Marieke Deseck zegt
Dag Ellen
Sorry dat ik nu pas antwoord, mijn bakken stond ook even op een laag pitje. Nu heb ik er weer zin in. Ik zoek vooral varianten van volkoren en meergranen broid. Maar voor voldoende afwisseling zoek ik meerdere soorten, zoals volkoren haver, tarwe, rogge, spelt,… Heb je ideeën en ervaring? Want ik weet niet of je uit een recept zomaar de bloem kan omwisselen met een andere soort. Ik ga ervan uit dat de hoeveelheid water en gist en zo dan aangepast moet worden? Groetjes en bedankt!