Gezonde pannenkoeken met spinazie & kikkererwten.
Tja, hoe zal ik deze lekkere hapjes eigenlijk eens noemen? Het zit tussen een hartige koek en een pannenkoek in. Maar net iets meer op gezonde pannenkoeken, vandaar deze naam.
Deze pannenkoeken zijn ontstaan doordat ik gezonde pannenkoeken voor de kinderen wilde maken die je ook makkelijk mee kan nemen naar school of voor onderweg. Aangezien veel kinderen (maar zeker ook de volwassenen) gek zijn van mijn vega wraps heb ik deze als basis genomen.
De hartige pannenkoeken zijn lekker als lunch, verantwoorde snack maar ook ’s avonds als bijgerecht. Heerlijk bijvoorbeeld als onderdeel van een grote tafel met allemaal lekkere hapjes. In ieder geval veelzijdig dus. En gezond zijn ze ook. Er zit veel spinazie door, kikkererwten, knoflook, klein beetje volkoren speltmeel en allemaal lekkere kruiden. Het testpanel thuis vindt deze hartige pannenkoeken erg lekker (ook de kleinste). Dus ook ideaal voor de lunchbox!
Gezonde pannenkoeken met spinazie & kikkererwten
Voor 10 pannenkoeken – voorbereidingstijd: 15 minuten – baktijd: ongeveer 6 minuten per keer
- Scheutje zonnebloem olie
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 ui, fijngehakt
- verse gember, 1 cm zeer fijngehakt
- 1,5 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijnzaad
- ½ theelepel cayennepeper
- 4 volle handen spinazie
- kikkererwten, blikje 400 gram
- 100 gram volkoren speltmeel
- 1 ei
- 200ml kokosmelk (maar melk of karnemelk kan ook)
- Verse peper uit de molen
- Was de spinazie, dep droog en hak fijn (kan ook met een keukenmachine maar maak er geen pap van).
- Laat een pan goed heet worden, voeg een scheutje olie toe en fruit de knoflook, ui en gember.
- Strooi alle kruiden erbij en roerbak voor een minuut.
- Voeg de spinazie toe en roerbak totdat het net gaat slinken. Doe nu de kikkererwten erbij en roerbak nog heel even. Breng op smaak met verse peper.
- Doe in een kom het meel, ei en de melk en roer totdat er geen klontjes meer inzitten.
- Schep de groenten door het beslag.
- Verwarm een koekenpan en schenk een beetje olie erbij.
- Schep per pannenkoek een volle eetlepel in de pan. Ongeveer 3 á 4 pannenkoeken per keer (hangt van de grootte van je pan af)
- Laat de pannenkoeken rustig in de pan liggen en draai deze pas om wanneer de randjes bruin zijn geworden. Dan is de pannenkoek klaar om om te draaien. Ga je er eerder aan zitten dan gaan ze hoog waarschijnlijk stuk. Dus vooral niet te snel draaien.
- Ga zo door totdat al het beslag op is.
- Enjoy!
TIPS
Neem je de pannenkoeken mee naar school of naar het werk? Maak deze dan de avond ervoor en bewaar in de koelkast. Koud zijn ze ook erg lekker!
Een yoghurtsausje (dikke yoghurt) met koriander, beetje citroensap en peper en zout smaakt er ook erg goed bij.
Let op met bakken! Draai de pannenkoeken niet te vroeg om en ga er ook niet aan zitten friemelen. Pas wanneer de onderkant bruin is omdraaien. Op deze manier krijg je het beste resultaat.
Wanneer je de pannenkoeken ook voor hele kleintjes maakt dan zou ik de cayennepeper eruit laten.
Heb je dit recept geprobeerd? Laat me dan weten hoe het gegaan is. Meepraten op Facebook kan ook.
Suus zegt
Nice spam hierboven. Maar het ziet er heerlijk uit. Ook lekker om left overs in te verwerken. Heerlijk.
Liefs Suus
Ellen zegt
Haha! Dank je Suus. De ‘spam’ hierboven was van iemand die bezig is een paar dingetjes op te lossen op mijn blog, vandaar. Heb het wel meteen even verwijderd. Jaaaa, leftovers doen het hierin ook altijd goed. Groetjes, Ellen
Inga Buggenhout zegt
Moeten de kikkererwten er op zijn geheel in of kan je deze beter ‘prakken’ of mixen?
Ellen zegt
Hi Inga,
Goedemorgen! De kikkererwten laat ik altijd heel omdat het structuur geeft. Mocht je deze toch fijn willen hebben in verband met kinderen bijvoorbeeld, dan kun je er ook voor kiezen om de kikkererwten een beetje te prakken. Ik kan me voorstellen dat de kikkererwten hierdoor wellicht iets droger worden dus misschien in eerste instantie niet alles tegelijk prakken om te kijken of je wel alles nodig hebt. En langzaam meer toevoegen. Succes! Ben benieuwd naar het resultaat;-) Groetjes, Ellen
Inga Buggenhout zegt
ik zal het meteen eens testen en morgen meegeven naar school 🙂 Ik hou je op de hoogte!
Ellen zegt
Hi Inga, leuk, ik ben benieuwd! Groetjes, Ellen
Hanneke zegt
Hoi Ellen,
Dank voor het lekkere recept. Ik heb de kikkererwten wel even grof gepureerd en het beslag werd daardoor(?) aan de droge, dikke kant. Om het meer vloeibaar, smeuig te maken heb ik een extra ei en meer melk toegevoegd. Ook heb ik wat citroensap en een scheut gembersiroop erbij gedaan. Erg lekker, ook met jouw voorgestelde dipsausje!
Ellen zegt
Hi Hanneke,
Wat leuk om te horen! Klopt inderdaad. Als je de kikkererwten gaat pureren dan zet het uit en zal het beslag dikker worden. Heerlijk met de toevoeging van citroensap erbij. Citroenrasp zou het er ook heel goed door doen. Dank voor het delen;-) Groetjes, Ellen
mary zegt
Dag Ellen,
Ik vind dit recept er heerlijk uitzien. Alleen is mijn kindje allergisch voor ei. Ik ben wat aan het uitproberen met diverse recepten waar ei in zit (en dat zijn er veel) en dit aan te passen. heb jij een tip voor dit recept?
alvast dank,
groetjes
Ellen zegt
Hi Mary, ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar hoor veel goede verhalen over lijnzaad of chipzaad. Op zich past dat wel bij dit gerecht dus dat zou je kunnen proberen. Groetjes, Ellen