Foodtour & hotspots Groningen
Onlangs was ik uitgenodigd voor een foodtour door de Provincie Groningen om te laten zien wat Groningen allemaal te bieden heeft. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik was nog nooit naar deze provincie van Nederland geweest dus dat wilde ik wel; heerlijk op foodtour lokale producten ontdekken. Vandaag lees je alles over mijn favorieten op de blog;-)
We trapten op bijzondere wijze af door te lunchen bij Dick Soek in het prachtige Piloersemaborg. Wow! Wat een heerlijke ervaring;-) Eten bij Dick is echt een aanrader. Lokaal, vers en heerlijke gerechten. En je hoeft je geen zorgen te maken hoe je na al die heerlijke wijntjes weer terug komt aangezien je 5 kamers in het prachtige zeventiende-eeuws huis hebt. Je kan dus gewoon blijven slapen. Ben je al nieuwsgierig geworden? Bekijk dan deze post waar ik uitgebreid verslag doe incl. foto’s van deze bijzondere lunch.
Daarna vervolgden we onze weg naar het biologische landbouwbedrijf Landgoud. Hier verbouwen ze verschillende gewassen zoals spelt, tarwe, suikerbieten, mosterdzaad en appels. Inmiddels is het niet alleen boer Ale Havenga die hier de scepter zwaait maar is het een echt familiebedrijf geworden en werken ook zoon en dochter mee. En dit merk je dan ook. Landgoud is namelijk niet een gewoon landbouwbedrijf. Naast dat ze heel bewust bezig zijn met het verbouwen van gewassen denken ze ook heel erg na over welk product handig is om te verbouwen. Met andere woorden waar heeft de consument behoefte aan in plaats van dit maak ik, punt. Op deze manier ontwikkelen ze dan ook hun eigen producten zoals de speltmeel, bloem en pasta.
Wat heel interessant is aan het verhaal wat deze familie verteld is dat er van oorsprong maar slechts een paar echte spelt rassen zijn, zoals de Oberkulmer Rotkorn. Dit is een oerras dat nooit doorveredeld is met o.a. graanachtigen.
Het Oberkulmer Rotkorn spelt wordt gezaaid in oktober en juni/juli heb je de opbrengst.
Heel veel andere speltrassen dat zich spelt noemt is een doorveredeld/gekruisd soort waardoor op heel veel producten waar spelt op de verpakking staat veel minder spelt in zit dan je zou verwachten. Dit verklaard bijvoorbeeld waarom je in sommige winkels veel minder betaald voor een ogenschijnlijk zelfdesoort product.
De Nederlandse Bakkers Vereniging is dan ook bezig om een keurmerk te ontwikkelen zodat je een product alleen maar spelt mag noemen als het ook echt spelt is en niet slechts een gekruisd soort.
Zoals ik al aangaf verbouwd de familie ook mosterdzaden. Deze kun je natuurlijk rechtstreeks kopen en hier zelf mosterd van maken maar je kan deze echte lokale mosterd inmiddels ook kopen bij mostermakerij Abrahams mosterd in Eenrum. Uiteraard kon ik het niet laten om hier een potje van te kopen. Deze biologische mosterd met de mosterdzaden van LandGoud zou van mij wellicht nog ietsje pittiger mogen zijn maar ik vind het een hele lekkere mosterd en veruit de lekkerste mosterd die ik er geproefd heb;-) Leuk om eens te proberen! En kun je in het seizoen aan mosterdbloemetjes komen? Neem deze dan vooral mee. Je maakt hier een hele lekkere boter mee. Verder heb ik ook een zakje echte speltpasta meegenomen. Deze zal je nog wel een keer in een van mijn recepten voorbij zien komen. Voor meer informatie over landbouwbedrijf LandGoud kijk hier.
En wist jij bijvoorbeeld dat je in Groningen ook lokale handgeraapte oesters kunt krijgen? Hiervoor brachten we een bezoekje aan Jaap Vegter van Vissers van de Kust & Palingrokerij Postma. Handgeraapte oesters en kakelverse vis met oog voor de natuur is waar zij voor staan. Volgens jaap ligt de toekomst niet in grotere vangsten maar in kwaliteit en een gevarieerder aanbod van vis, schaal en schelpdieren. Daarnaast moet je flexibel zijn met de natuur en de seizoenen. Hier maken zij zicht dus hard voor, een gevarieerd aanbod van vis. En zo vraagt Jaap zich bijvoorbeeld af waarom er in Nederland zo weinig bot wordt gegeten (platvis). En ik geef hem geen ongelijk. De bot die we geproefd hebben smaakte namelijk inderdaad heel erg lekker. Net als de paling en rivierkreeftjes.
Vind je het leuk om hier eens een kijkje te nemen? De visserijloods zit in Zoutkamp en palingrokerij Postma, waar ze veel meer verkopen dan alleen gerookte paling, zit er schuin tegenover. Zo kun je ook van al dat lokale lekkers meteen proeven;-)
Voor biologische kazen zit je bij de biologische Kaasmakerij Kleidracht in Winsum helemaal goed! Dit kleinschalige biologische melkveebedrijf en kaasboerderij heeft een winkel aan huis. Hier wordt de lekkere kaas van eigen melk en andere producten verkocht. Meer info? Kijk hier.
Waar ik nou al vaak over gehoord heb en een volgende keer graag nog naar toe zou willen is Machedoux // De Oude Streek van Hanneke Kuppens. Op deze geitenboerderij vind je een heel assortiment rauwmelkse kazen op traditionele wijze gemaakt. Maar je kunt er ook terecht voor het geitenvlees, wrongel, wei, ricotta etc.
’s Avonds zijn we met veel van de lokale producten van die dag heerlijk gaan eten bij Sacha Bouwknegt van het cateringbedrijf De Smaak van het Noorden. De naam zegt het eigenlijk al maar zij koken veelal met bijzondere streekproducten uit het Noorden.
De volgende dag zijn we de stad Groningen ingegaan. Een mooie, gemoedelijke stad met prachtige panden.
We brachten onder ander een bezoekje aan de verpakkingsvrije supermarkt Opgeweckt Noord. En het zou toch zomaar kunnen dat dit eigenlijk zelfs de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland was aangezien zij op 30 April 2015 zijn open gegaan. Alles dat je daar kunt kopen is verpakkingsvrij, biologisch, lokaal geproduceerd en lekker! Dit zijn dan ook de kernwoorden van dit nieuwe concept. De super enthousiaste ondernemers Dorothea Piek en Tonny Straatman zijn deze winkel begonnen omdat er geen binding meer is met voeding. Zelf heeft Dorothea een aantal jaren geleden drastisch het roer omgegooid en is heel anders gaan eten. Biologisch, ze wilt weten waar haar eten vandaan komt en zoveel mogelijk lokaal. Ook geeft ze aan dat een winkel als dit beginnen niet makkelijk is aangezien mensen het heel moeilijk vinden om te veranderen. Je moet dan ook erg gemotiveerd zijn en echt gaan voor duurzaamheid. Maar het is meer dan een winkel zegt ze. Het is vooral delen!
Ons volgende bezoekje was aan De Stadsakker. De Stadsakker heeft een eigen kwekerij waar groenten en fruit verbouwd wordt en de oogst wordt in het weekend in de winkel verkocht. Je kunt ook een groente abonnement nemen. Ook kun je er alle benodigdheden vinden om je eigen moestuin te starten. Ook juist voor de kleine stads/balkon moestuin. Ontzettend leuk om te zien hoe bevlogen hier verteld wordt over alles dat ze doen. Het is een leuke winkel waar ook mooie kookboeken en heel veel andere tuinartikelen verkocht wordt. Zeker de moeite waard om eens binnen te wandelen;-) De Stadsakker, Oude kijk in ’t Jatstraat 38, Groningen.
Tijd om te lunchen. Dat doen we dit keer bij Goud-heerlijk. Een plek waar je gezond en duurzaam kunt eten. Ook hier alles weer biologisch, lokaal en zo vers mogelijk. Ik was hier vooral enthousiast over de winkel. Het ziet er allemaal erg leuk en verzorgd uit. Ze verkopen leuke borden, schalen etc. En veel van de lokale producten die wij eerder tegen kwamen worden hier verkocht. Een heerlijke winkel om dus eens rond te snuffelen;-) Goud-heerlijk, Nieuwe Ebbingestraat 22, Groningen.
En aan het Nieuwe kerkhof 10 zit De Wilde Slager. Dit is een slagerij, winkel, keuken, proeflokaal en school ineen. Hier kun je terecht voor duurzaam wild uit Nederland en Duitsland maar voornamelijk uit Groningen, Friesland en Drenthe. Er wordt hier seizoensproducten verkocht en verwerkt dus daardoor ook een gevarieerd aanbod. De Wilde Slager werkt met lokale boeren, kwekers en jagers en kleine producenten. De eigenaar David Rutgers is (mede)eigenaar geweest van een restaurant en heeft het roer nu drastisch omgegooid om te gaan doen wat hij het liefste doet en dat is met wild bezig zijn. Zijn missie is om zijn liefde voor wild te delen en wil dit toegankelijk maken voor iedereen. In David’s ideale wereld wordt niets meer weggegooid en gaan we zorgvuldig en met respect met de natuur om.
En terwijl we bij De Wilde Slager staan wordt David gebeld door een jager. Hij komt zo een paar ganzen brengen…….
En natuurlijk was het allemaal veel te veel en wilden we ook veel te veel zien en doen. Toch waren er nog hele leuke en mooi verzorgde winkels waar ik aan voorbij liep die ik het liefst toch ook nog bezocht had. Zo heb ik al vaak over de goede koffie van Black & Bloom gehoord.
En behalve deze specialty coffeebar zou ik een volgende keer ook nog heel graag een bezoekje brengen aan Holtbar
Zag het brood er bij de bakker Broodje van eigen deeg, naar Frans receptuur, er allemaal verrukkelijk uit.
Zag Baq brood & cafe er ook heel gemoedelijk uit.
En zo zullen er nog wel veel meer leuke winkels en ondernemingen zijn die ik nog niet gezien heb.
Oh, ja! We hebben ook nog heel even binnen gekeken en geproefd bij Het Hanze Huis. Hier vind je allemaal ‘ouderwetse’ en kwalitatieve food producten uit de Europese Hanze- en Handelssteden van fabrikanten die meer dan 100 jaar produceren.
Ben je nieuwsgierig geworden en wilt je zelf op zoek naar nog meer food adresjes in de provincie Groningen? Bekijk dan nog even deze lijst van chef-kok Dick Soek.
Mocht er nog iets zijn dat niet genoemd is maar echt niet vergeten mag worden? Laat me dit dan in een ‘comment’ hieronder weten.
Enjoy!
Nogmaals dank aan Er gaat niets boven Groningen!
Dit is een eerlijk maar gesponsord verhaal.
Ineke de Weerd zegt
Prachtige foto’s en leuke adressen in Groningen. Een aanwinst voor het noorden!
Ellen zegt
Hi Ineke,
Dank, wat leuk om te horen! Ik ga er zeker nog eens terug komen;-) Groetjes, Ellen