Spinazie lasagne met tomatensaus
 
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
 
Auteur:
Aantal personen: 4-6
Ingredienten
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 2 blikjes tomaten of ongeveer 8 tot 10 verse tomaten (een mix kan ook)
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels harissa (als de harissa erg pittig is kun je ook wat minder doen)
  • 1 pakje gedroogde lasagnevellen
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1200 gram verse spinazie, schoongemaakt
  • 125 gram creme fraiche, met een beetje warm water los roeren tot een dunne saus
  • 125 gram buffel mozarella en 2 grote handen geraspte kaas, zoals pecorino en/of parmezaanse kaas en /of belegen kaas
Instructies
  1. Als eerste maak je de tomatensaus door in een grote koekenpan een goede scheut olijfolie te schenken en hierin de geperste knoflook te fruiten. Voeg de oregano toe en na een minuut of twee kunnen de fijn gemixte tomaten uit blik bij. Roer de harissa erdoor en breng op smaak met peper en zeezout. Breng aan de kook en laat de saus voor ongeveer 20 minuten zachtjes inkoken tot de gewenste dikte.
  2. Ondertussen schenk je in een wok of grote pan olijfolie en fruit hierin de overige teentjes knoflook. Bak vervolgens alle spinazie in de pan. De pan zal te klein zijn om alles in een keer te wokken maar voeg dan, zodra de spinazie geslonken is, nieuwe plukken spinazie toe totdat alles gebakken is. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Vervolgens verwarm je de oven voor op 200 graden.
  4. Pak een ovenschaal waar vier lasagnevellen in een vierkant neergelegd kunnen worden. Schep een volle derde van de tomatensaus in de ovenschaal. Verdeel vervolgens vier lasagnevellen over de schaal en daarop een derde van de spinazie.
  5. Schenk met een eetlepel een vierde van de creme fraiche over de spinazie en maak af met vierde van de kaasmix.
  6. Herhaal deze stappen en eindig met een laatste laagje lasagnevellen. Hier verdeel je de laatste tomatensaus overheen en maak de lasagne af met stukjes mozzarella en daarover nog een beetje pecorinokaas of een mix hiervan.
  7. Leg aluminiumfolie over de schaal en zorg dat dit goed vast zit. Plaats de spinazie lasagne nu voor ongeveer 25 minuten in de oven. Verwijder vervolgens het folie en bak voor nog eens 5 a 10 minuten de lasagne totdat deze gaar is en mooi van kleur. Haal uit de oven en serveer met een lekkere salade.
  8. Enjoy!
Recipe by Made by Ellen at https://madebyellen.com/spinazie-lasagne-met-tomatensaus/