Pithiviers recept voor vegetarisch hartig taartje
 
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
 
Auteur:
Aantal personen: 2
Ingredienten
  • 3 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
  • 1 ui, gepeld en in dunne reepjes gesneden
  • Scheutje olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geperst
  • 2 handen verse spinazie
  • Krop sla (hier gebruik je niet alles van)
  • Gekookte biet, klaar voor gebruik 1 eetlepel ricotta of crime fraiche
  • 1 takje tijm
  • Zwarte peper en zeezout uit de molen
  • 1 ei, losgeklopt
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schenk olijfolie in en pan en fruit hierin de ui totdat deze gekarameliseerd is. Hala uit de pan en zet even weg. Schenk nog wat olijfolie in de pan en fruit de knoflook. Roer de spinazie erbij en roerbal totdat de spinazie net geslonken is. Breng royaal op smaak met peper en wat zout.
  3. Verwijder het binnenste van de krop sla en snijd voorzichtig het kontje aan de onderkant weg. Wat je nu over hebt is een soort van open lelie.
  4. Leg een plak bladerdeeg op een stuk bakpapier op een ovenplaat en rol dun uit. Leg hierop de krop sla open en daar bovenop wat gekarameliseerde ui en vervolgens een laagje spinazie. Snijd de rode biet in plakken en leg een stuk of drie plakken op de spinazie. Leg vervolgens weer een laagje spinazie en daar bovenop een laagje gekarameliseerde ui. Druk de sla terug zodat je een pakketje krijgt.
  5. Doe een goede schep ricotta in een bakje en meng de tijmblaadjes erdoor. Rol een tweede plak bladerdeeg uit en bestrijk deze met het ricottamengsel. Leg het bladerdeeg over de krop sla met de ricotta naar beneden. Vouw het bladerdeeg strak en vouw de randen van het onderste stuk naar binnen. Snijd reepjes van het derde stuk bladerdeeg en rol deze ook ietsje dunner uit. Maak aan de onderkant een rand om de pithiviers zodat het bladerdeeg goed bij elkaar blijft zitten en je een geheel krijgt.
  6. Bestrijk het bladerdeeg met het ei en zet voor een half uurtje weg in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  8. Vervolgens bestrijk je de pithiviers nogmaals met ei. Voor een reliƫf in het bladerdeeg pak je een sateprikker of mesje en 'snijd' strepen van boven naar onder in het bladerdeeg tot de rand. Zorg ervoor dat je niet te diep snijdt dat het bladerdeeg scheurt. Maak ene klein gaatje aan de bovenkant van de pithiviers en plaats deze nu voor ongeveer 40 minuten in de oven of totdat het bladerdeeg een diep goede kleur heeft.
  9. Haal uit de oven en wacht heel even voordat je de vegetarische pithiviers aansnijdt.
  10. Enjoy!
Recipe by Made by Ellen at https://madebyellen.com/pithiviers-recept-voor-vegetarisch-hartig-taartje/