Lasagne voor 8 à 10 personen of een grote groep
 
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
 
Auteur:
Aantal personen: 8
Ingredienten
  • 34 tot 36 (verse) lasagnevellen, op kamertemperatuur
  • 500 gram ricotta
  • 2 kilo verse spinazie, klaar voor gebruik
  • 3 blikjes tomaten uit blik, goede kwaliteit
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en geperst
  • 1 volle eetlepel gedroogde oregano
  • 200 gram pecorino- of parmezaanse kaas, geraspt
  • 300 gram creme fraiche
  • 75 tot 100ml water
Instructies
  1. Zet een koekenpan op het vuur en fruit hierin met een beetje olijfolie de helft van de geperste knoflook. Voeg de oregano toe en na een minuut de tomaten in blik. Vul een leeg tomaten blikje met water en schud heen en weer. Schenk het water vervolgens in de andere twee blikjes en schud daar ook de restjes los. Schenk het water uiteindelijk bij de tomaten in de pan. Breng rustig aan de kook en zet het vuur nu wat lager. Laat de tomatensaus voor ongeveer 20 minuten inkoken totdat je de gewenste dikte hebt.
  2. Ondertussen zet je nog een grote pan op het vuur en fruit hierin met een beetje olijfolie de overige knoflook. Roerbak nu alle spinazie. Doe dit in twee keer of schep elke keer wat extra spinazie erbij totdat alles geslonken is. Wanneer de spinazie net gaar is giet je deze af en doe terug in de pan. Schep nu alle ricotta door de spinazie en breng op smaak met peper en zout.
  3. Klop de creme fraiche samen met het water los in een kom. Voeg ⅔ van de pecorino kaas toe en breng op smaak met peper.
  4. Verwarm de oven nu voor op 180 graden.
  5. Zet een grote ovenschaal klaar en wrijf in met een beetje olijfolie.
  6. Schep een goede laag saus op de bodem en verdeel gelijkmatig. Leg hier een laag lasagnevellen bovenop. Zorg dat deze goed aansluiten en snijd eventueel een vel bij als je net niet uitkomt. Breng een laag spinazie ricotta mengsel aan over de vellen en schenk een klein beetje creme fraiche mengsel over de spinazie. Leg weer lasagnevellen bovenop en druk dit licht aan, tomatensaus, spinazie en een dun laagje creme fraiche erover en herhaal dit totdat alle vellen lasagne op zijn. Zorg ervoor dat je voldoende tomatensaus en creme fraiche mengsel over houdt voor de bovenkant. Als alle lasagevellen en spinazie op zijn dan maak je de bovenkant royaal af met tomatensaus en vervolgens de overige creme fraiche mengsel. Strooi de laatste pecorino kaas er overheen en plaats de ovenschaal nu voor ongeveer 40 minuten in de oven. Totdat de lasagne goudbruin van boven is.
  7. Haal de lasagne uit de oven en serveer met een frisse salade.
  8. Enjoy!
Recipe by Made by Ellen at https://madebyellen.com/lasagne-voor-8-a-10-personen-of-een-grote-groep/