Gehaktballen
 
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
 
Maak jij weleens zelf gehaktballen? Het is eigenlijk een klusje van niks. Ik vind het veel lekkerder, je weet precies wat er doorgaat en daarnaast zijn deze veel minder zout. Want die enkele keer dat ik de gehaktballen bij de slager koop kom ik er toch weer achter hoe zout deze zijn of in ieder geval hoe weinig zout ik gebruik:-) Ik maak zelf altijd een grotere hoeveelheid gehaktballen om de volgende dag nog een balletje op m'n boterham te eten of ik vries deze in. Altijd handig!
Auteur:
Aantal personen: 8
Ingredienten
 • 1 ui, fijngehakt
 • 500 gram runder (of half-om-half)gehakt
 • 1 ei
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • 1 volle eetlepel dijon mosterd
 • 2 eetlepels zoete ketjap
 • Verse peper en zout uit de molen
 • 2 eetlepels paneermeel
 • Stuk boter voor bakken en braden
Instructies
 1. Doe in een grote kom het gehakt, ui, ei, zoete ketjap, nootmuskaat en mosterd. Kneed alles goed door elkaar en breng royaal op smaak met peper en zout (als je dit niet een beetje royaal toevoegt worden de balletjes flauw).Wanneer het mengsel te vochtig aanvoelt kun je een beetje paneermeel toevoegen. Let dan alleen wel op dat het ook weer niet te droog wordt anders vallen de balletjes tijdens het bakken sneller uit elkaar.
 2. Pak een 'pluk' van het gehaktmengsel en druk goed aan. Draai er een balletje van. Doe dit totdat al het gehakt op is.
 3. Strooi het paneermeel op een bordje en rol de gehaktballen er doorheen.
 4. Verhit een pan op middelgroot vuur en voeg de boter toe. Wanneer de boter bruin begint te worden leg je de gehaktballen in de pan. Laat de gehaktballen bruin worden en draai deze zodat deze in z'n geheel bruin gebakken is.
 5. Bak het vlees voor ongeveer 15 a 20 minuten op middelmatig vuur totdat deze gaar zijn. Draai de gehaktballen af en toe zodat ze gelijkmatig bruin worden.
 6. Wanneer de balletjes te snel bruin worden/te hard gaan zet het vuur dan laag en doe de deksel op de pan. Op deze manier garen de balletjes sneller.
 7. Wanneer de gehaktballen gaar zijn haal je deze uit de pan en leg op een bord. Doe er een flinke scheut water bij en laat inkoken. Wanneer de jus de gewenste dikte heeft is deze klaar.
 8. Enjoy!
Recipe by Made by Ellen at https://madebyellen.com/zelf-gehaktballen-maken/