Duindoornbes plukken en duindoornbessen jam maken.
Heerlijk zo’n ochtend. Het zonnetje komt een beetje te voorschijn en ik geniet met een dampende thee naast me van mijn zelfgemaakte en geplukte duindoornbossen jam. Heerlijk op mijn eigen zuurdesem brood dat ik krokant geroosterd heb en bestreken met een lekker laagje roomboter. Behalve dat de jam heel erg lekker is zit bij mij het enthousiasme ook in het feit dat ik twee dagen ervoor de duindoornbossen zelf in de duinen geplukt heb, wildpluk dus. Want wanneer je alleen voor jezelf wat afknipt dan mag je best een klein bakje meenemen. Maar ga je echt heel veel doen? Dan loop je risico op een boete, dus dan weet je dat. Maar voor eigen gebruik mag dit altijd. Te gek toch?!
Duindoornbes plukken en duindoornbessen jam maken
Voor 1 potje duindoornbossen jam – voorbereidingstijd: 10 minuten – kooktijd: 20 minuten
- 500 gram verse of bevroren duindoornbessen, schoongemaakt en klaar voor gebruik
- 500 gram suiker
- 1 liter water
- Gesterilliseerd potje met deksel
- Doe de duindoornbessen samen met de suiker en het water in een pan en breng rustig aan de kook. Zet het vuur nu wat lager en kook de bessen in ongeveer 20 minuten zacht en gaar.
- Wanneer je ziet dat het jam begint te worden maar nog niet de gewenste dikte heeft dan zet je het vuur uit. Schenk de duindoornbessen jam in het potje en draai deze goed dicht. Keer het potje om en laat zo staan totdat de jam geheel is afgekoeld.
- De jam is voor enkele weken houdbaar in de koelkast.
- Enjoy!
TIPS
Duindoornbessen hebben opvallende kenmerken en de bladeren hebben wat weg van de olijfboom bladeren. Als je eenmaal weet dat je de goede struik hebt dan vergis je je nooit meer. Je vindt deze vaak als je een wandeling door de duinen maakt.
Wist jij al dat duindoornbessen heel gezond zijn? Je vindt de duindoornbessen vanaf augustus. Deze pluk je het beste op hun hoogtepunt en dat is augustus en september. Maar als je nog een paar goede struiken vind zou ik het zeker doen. Later dan zijn ze vaak wat overrijp. Maar ook die gebruik ik wel voor een jam.
Mijn ervaring is dat het plukken van de besjes wel even een klein klusje is en dat ik meestal niet meer dan 500 gram in een keer pluk. Daar maak je voor jezelf een heerlijk potje jam mee.
Als je duindoornbessen gaat plukken neem dan een heggenschaar, stevige tas en wellicht een handschoen mee. Knip vervolgens een stuk tak af. Eenmaal thuis kun je de bessen verwijderen. Ik heb eens gelezen dat de takken van de duindoornbessen snel groeien dus als je niet al te veel wegknipt hoef je je daar dus niet schuldig over te voelen.
Duindoornbes recept: om de duindoornbessen makkelijker van de stekelige takken te krijgen is het handig om de takken met bes in een plastic zak te stoppen en voor in ieder geval 1 dag in de vriezer te leggen. Op het moment dat je de takken uit de vriezer haalt direct ervan af halen voordat het alweer ontdooid is. Op deze manier spatten de besjes niet direct open als je ze verwijderd.
Wanneer ik jam maak dan laat ik de suiker altijd eerst in het fruit voor vier uur trekken. Dat was ik dit keer eigenlijk een beetje vergeten maar het ging prima zo en over eventuele verkorte houdbaarheid maak ik me in dit geval toch geen zorgen aangezien zo’n potje zo op is hier.
Je kan de jam na het koken natuurlijk ook direct even zeven. Maar zelf vind ik het juist erg lekker om de besjes erdoor te laten omdat dit een bite geeft.
Is de jam toch iets te dik geworden? Schenk er dan in de pan een beetje water bij. Dit kun je ook doen als je hier achterkomt nadat de jam klaar is. Je kan dan een heel klein beetje heet water toevoegen. Maar houd er dan wel rekening mee dat de jam wellicht iets minder lang houdbaar is.
Normaal gesproken gebruik ik wat minder suiker ten opzichte van het fruit omdat ik de jam meestal niet te zoet wil. Maar omdat duindoornbessen soms wat zurig kunnen zijn heb ik gelijke verhouding suiker en bes genomen maar 400 gram suiker kan bijvoorbeeld ook.
Deze jam smaakt ook heerlijk bij een stukje wild, zoals dit hert recept.
Vind je het ook leuk om eens tamme kastanjes te rapen? Kijk dan eens hier hoe je dit het beste doet en inmiddels heb ik hiervoor ook veel kastanje recepten op de blog staan.
Heb jij dit duindoornbes recept ook gemaakt? Laat me dit dan hieronder weten. Meepraten op Facebook of Instagram kan ook. En tag mij met hastag #madebyellen als je een van mijn recepten hebt gemaakt. Dan kan ik zien wat er zo al van mijn recepten gemaakt worden, dat vind ik leuk!