Basisrecept hummus maken
Hummus kent vele varianten. Zo kun je hummus met kikkererwten maken maar voeg ik bijvoorbeeld ook wel eens bonen toe. Je kan de smaak heel neutraal houden of je kan juist met verschillende kruiden werken. Juist omdat er voor humus zovele mogelijkheden zijn waardoor het soms lastig kiezen is deel ik vandaag mijn basisrecept hummus maken met je. Dit basisrecept is voor mij de manier om heel snel een heerlijke volle romige humus op tafel te hebben staan. Heel makkelijk en snel. Fijn toch? En voor als je een beetje wilt gaan experimenteren deel ik hieronder nog een aantal tips met je.
Deze humus is heerlijk met uiteraard een stevig stuk brood, rauwkost zoals wortel, bleekselderij, paprika, radijsjes, komkommer etc. Maar ook super bij falafel, gegrilde groenten of een stukje kip. Eigenlijk is humus bijna overal lekker bij;-)
Voor 1 bakje humus – bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 400 gram kikkererwten, klaar voor gebruik
- 1 volle theelepel sesampasta
- 1 eetlepel (platte) peterselie, fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- Snuf chilivlokken
- Extra vergin olijfolie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- Peper & zout uit de molen
Basisrecept hummus maken
Doe de knoflook samen met de kikkererwten en sesampasta in een keukenmachine en mix.
Mix het citroensap erdoor en breng op smaak met wat chilivlokken, peper en zout.
Schenk een hele royale scheut extra vergin olijfolie erbij en roer met de hand door. Gebruik net zoveel olijfolie totdat je de juiste dikte hebt. Er mag best wat olijfolie doorheen.
Mix eventueel om de humus nog iets fijner te krijgen.
Rooster de sesamzaadjes in een droge pan op het vuur.
Schep de hummus in een schaaltje. Schenk er nog een beetje olijfolie overheen en strooi de geroosterde sesamzaadjes, peterselie en nog een beetje chilivlokken overheen.
Serveer de hummus of bewaar deze met een huishoudfolie er overheen in de koelkast. Haal de humus dan ongeveer een half uurtje van te voren eruit zodat de dip op kamertemperatuur kan komen.
Hieronder kun je zien hoe je de humus nog meer kunt combineren. Zo eet ik deze ook heerlijk met mijn falafel, gegrilde groenten en een frisse salade. Echt top!
TIPS
Zelf maak ik vaak gebruik van gedroogde kikkererwten maar voor een humus doe ik dit toch liever niet. Gedroogde humus is vaak een stuk droger en wanneer je deze gebruikt moet je echt veel meer olijfolie toevoegen om de humous ook smeuïg te krijgen. Maar het kan natuurlijk wel hoor.
Wanneer je een keer wilt variëren met dit humus basisrecept dan kun je er bijvoorbeeld ook een keer kruiden zoals za’atar aan toevoegen of een andere gedroogd kruid die je aanspreekt.
Ook kun je kikkererwten vervangen voor bonen zoals ik bij dit humus recept heb gedaan. Heerlijk met geroosterde knoflook erdoor.
Geef een reactie